Förslaget: "Döp skolan efter Agda Rössel"

(M) vill döpa nya gymnasieskolan efter Agda Rössel. ”Kunskapshuset låter platt”, säger Lars Alriksson.

Moderaterna föreslår i en motion att namnge nya gymnasieskolan efter politikern och ambassadören Agda Rössel.

Moderaterna föreslår i en motion att namnge nya gymnasieskolan efter politikern och ambassadören Agda Rössel.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-11-01 10:26

Moderaterna har i en motion föreslagit att döpa nya gymnasie- och lärcentrabyggnaden efter politikern och ambassadören Agda Rössel, född i Gällivare 1910 och bland annat känd för sitt engagemang i fredsfrågor, Rädda Barnen och kvinnorörelsen.
– Vi vill att det ska döpas efter Agda Rössel för att uppmärksamma henne då hon är från Gällivare och Sveriges första kvinnliga FN-ambassadör. Det är en kvinna som gjort väldigt mycket för jämställdhet i Sverige genom att gå först och visa vägen. Samtidigt vill vi att själva skolan också ska få ett lyft med henne som föredöme. Kunskapshuset tycker vi låter lite platt, som att det bara är en produktionsfabrik, säger Lars Alriksson (M).

Moderaterna menar i sin motion att det under lång tid har funderats över hur minnet av Agda Rössel ska tillvaratas och att det är en utmärkt idé att namnge skolan efter henne. Kommunstyrelsen föreslår att avslå motionen med motiveringen att namnet redan beslutats vara Kunskapshuset.
– Det beslutet är redan antaget men Agda Rössel är en viktig person att lyfta fram och det finns ett tidigare beslut om att anlägga en park och en staty till minne av henne vid järnvägsstationen då hon var dotter till en järnvägsarbetare. Det är fantastiskt att någon som hon kommer från Gällivare och det är något vi ska vara stolta över, men namnbeslutet är redan taget, säger kommunalråd Jeanette Wäppling (V).

Ärendet tas upp under kommunfullmäktiges sammanträde måndag den 4 november.

Lars Alriksson (M).
Lars Alriksson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!