Först med kasserad frukt i praliner

Åsa Andersson-Ulvede kan vara först i landet med att ta vara på kasserad frukt, för att använda den i pralintillverkning.

Åsa Andersson-Ulvede i pralintillverkningen. Frukten ska så småningom bli fyllning.

Åsa Andersson-Ulvede i pralintillverkningen. Frukten ska så småningom bli fyllning.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-09-19 20:07

Det är Hållbarhetsveckan och Åsa Andersson-Ulvede, som nyligen kommit i gång med sitt senaste projekt, kommer in med en back med diverse frukt.

Hon har kommit överens med en handlare om ett samarbete, som innebär att hon tar vara på den frukt som ska kasseras, för att ge den nytt liv i form av fyllning i sina praliner.

– Jag har grunnat på den här idén i ungefär ett år, säger Åsa Andersson-Ulvede som tillägger att det finns restauranger som jobbar med "waste", exempelvis grönsaker som ska slängas, men att hon – så vitt känt – är först i landet med att ta vara på frukten till just pralintillverkning.

– Jättekul, jag hoppas att fler hänger på, säger Åsa Andersson-Ulvede.

I företagets affärsidé finns att ta vara på de smaker som finns i våra trakter naturligt – och den finns kvar – hon plockar ofta blåbär, lingon och hjortron till produktionen själv.

Åsa Andersson-Ulvede har en universitetsutbildning inom natur, miljö och turism.

– I åtminstone 19 år har jag tänkt mycket på miljön. Det här är förstås en "droppe i havet" i sammanhanget, men det är en aktion i rätt riktning.

Ananas, äpplen och päron är smaker som fungerar bra i praliner.

– Jag tror mycket på plommon också, vindruvor klurar jag på, säger Åsa Andersson-Ulvede som plockar upp en ananas som ser ut att ha sett sina bästa dagar.

– Nu smakar den som bäst, men den går inte att sälja. Tänk att den plockats långt bort och har färdats så långt – det är klart vi ska ta vara på den.

Frukt som ska få en ny chans.
Frukt som ska få en ny chans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!