Regionrådet Anders Öberg kunde vid 23-tiden se S ha stöd av drygt 27 procent, jämfört med SJVP:s knappa 40 procent. SJVP nådde tillsammans med M och C drygt 54 procent. L var vid det tillfället under treprocentsspärren. Men då hade bara 19 av 163 distrikt räknats.

I den opinionsmätning vi presenterade i samarbete med Novus i maj nådde S 28,8 procent, medan SJVP tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna stöttades av 49,9 procent.

– Vi har haft tuffa och svåra frågor som varit besvärliga att ta i. Vi har diskuterat regionfrågan som var jättestor och skakade om länet och vi har haft en ekonomisk situation som vi klarat upp. Men norrbottningarna ser inte det ännu utan pratar fortfarande om den dåliga ekonomin, sade Anders Öberg.

Artikelbild

| Anders Öberg och S kan förlora makten i regionen.

Hur mycket mod tappade du av opinionsmätningen i maj?

– Jag följde det som hände, men jag kan inte ta det som ett valresultat. Jag har haft bra samtal och vibbar när jag varit runt i länet, men dem jag möter speglar inte alltid det väljarna diskuterar.

Har du känt att det varit uppförsbacke?

– Klart att det finns tillfällen då jag mött en diskussion eller fråga kring vår politik, men när man börjar resonera med dem ser jag att de förstår att vi jobbar med rätt saker. Men det är inte bilden i sociala medier, att vi gör saker och att Norrbotten blir lite bättre varje dag.

Hur nervöst är det att vänta in ett valresultat?

– Det är alltid nervöst. Jag vet också att det här inte blir klart förrän efter midnatt. Jag väntar ändå med en positiv känsla av att vi fortfarande är ett stort parti.

Hur tungt skulle det vara för partiet att förlora makten i regionen efter 84 år?

– Det skulle vara tråkigt för norrbottningarna, för det innebär att det finns mycket som en majoritet med Sjukvårdspartiet måste kunna leverera. De har en ganska lång lista, men det kommer att kosta pengar och de kommer inte att ha personal. Utmaningen kommer att vara gigantisk.

De skulle få svika en del löften?

– De har lovat väljarna och då gäller det att ta ansvar. Det är vi beredda att göra.

Vid 23-tiden var det i stort sett helt jämnt mellan blocken i riksdagsvalet. S gick då mot ett valresultat strax över 28 procent.

– Just är det en liten ledning för det röda blocket. En rödgrön regering kommer kunna tillföra ytterligare drygt 280 miljoner till Region Norrbotten, så det vore en hjälp. Är det en annan regering blir det dubbel uppförsbacke, sade Anders Öberg, socialdemokratiskt regionråd.