Krönika Läs även: Kurirens krönika tog internet med storm

Herregud, termometerbilderna har återvänt.

Chock och förtvivlan.

Termometerbilderna är ett fenomen som börjat uppträda de senaste åren och jag måste säga att jag tycker faktiskt inte att världen blivit bättre sen bilderna började dyka upp i våra sociala medier.

Låt oss nu gå igenom vad en termometerbild är, ja låt oss finna kärnan till att så många nu ägnar sig åt denna nyskapande fotokonst.

Du tycker det är kallt ute. Du vill visa hur kallt. Du har en telefon med en kamera. Du har fått kläm på hur sociala medier fungerar. Du vill ha likes. Du tar en bild.

Du är en idiot.

Ja, inte bara du. Många med dig. Jag har själv en och annan minus 32.5-bild på mitt samvete. Jag lät mig dras med i den glädjefyllda eufori som skapades när det blev allt kallare och så började bilderna dyka upp i mitt facebookflöde och, ja, jag kunde inte stå emot. Jag blev förförd av termometerbilderna. Titta, titta! Här har vi en termometer som visar EN grad kallare än den förra! Oj, vad spännande!

Men nu får det vara nog. Efter år av funderingar har jag nu kommit till insikt att termometerbilden är av ondo. För att den är fördummande, helt enkelt.

Folk klagar på att andra lägger ut matbilder men matbilden har ju ett ohyggligt mycket större existensberättigande än termometerbilden. Ohyggligt mycket större.

Fotografer rasar mot när man säger att man ska knäppa ett kort, det heter nämligen att ta en bild. Att fota sin termometer är steget värre än att knäppa ett kort. Det är att knäppa ett knäppt kort.

Låt oss direkt slå fast att detta inte är fotografering – det är antifotografering. Termometerbilden är fotograferingens fiende och måste bekämpas på alla sätt för alla som tror på BILDEN. Tar du en termometerbild så borde du inte få ägna dig åt att fota. Då har du förbrukat din rätt till att bära kamera.

Vad är egentligen problemet med att skriva att det är kallt ute? Kommer folk inte att tro det? Känner vi att det behövs bevis? Kommer vi bli dragna till tingsrätten, hovrätten och sedemera högsta domstolen där vi blir förhörda av en vass åklagare som på alla sätt försöker slå sönder din historia om när du var ute i minus 33 grader?

– Är det inte så, Anders, att det egentligen bara var 30 grader men du skriver här 33 grader? Det är ganska stor skillnad det, Anders, det är tre grader. Är det inte så att du egentligen bara hade ETT par långkalsonger på dig? Det har vi vittnen på. Och enligt SMHI så var det ju bara 29 minus i centrala stan vid den här tidpunkten. Att ljuga om temperaturen är ett allvarligt brott, tänk dig noga för nu innan du svarar.

Du är satt under press. Din historia håller på att spricka.

Men vad åklagaren inte vet är att du har ett trumfkort.

Termometerbilden.

Det är den som kommer rädda dig och din familj från att leva i skam i årtionden, det är den som mer eller mindre kommer att rädda ditt liv.

Den har där och då en mening större än livet.

Så viktig känns den ibland när man scannar av sitt facebookflöde.

Ja, herregud.

Eller vänta nu – det kanske rent av är så att termometerbilden ÄR Gud?

Så kan det också vara.

Läs även: Här svarar krönikören – efter all uppståndelse