– Jag brinner för bildreportage och då främst verkligheten i Norrbotten. Jag gör det för att stormedia struntar i det som pågår norr om Dalälven, säger Erik Simander.
Han ställer ut två olika bildreportage. ”Enda människan i byn” – som handlar om byn Paittasjärvi som sedan 50-talet stått övergiven fram till år 2009 då en man från Stockholm flyttade dit för att leva livet som pensionär tillsammans med sin hund. Det andra reportaget heter ”Hjördis, du fattas mig” och blev utsett till Årets bildreportage Sverige under tävlingen Årets Bild 2016, där han även blev utnämnd till Årets Rookie.
– Det är mitt examensprojeket från Nordens fotoskola. Planen var först att dokumentera den östasiatiska norrskensturismen i Abisko, men det fungerade inte så bra. Därför hörde jag av mig till farfar i Piteå som precis blivit änkeman. Jag ville hjälpa honom och samtidigt göra ett bildreportage. Det föll sig ganska naturligt, säger han.
Farfar Harald beskriver han som en envis, ganska svåråtkomlig person.
– Jag ville gärna komma närmare honom. Vi träffades mycket som barn i stugan i Kalix, inte som vuxen eftersom jag flyttat runt mycket i Sverige. Det var ett bra tillfälle att umgås med honom.
Hans farfar hade gula fläcken, strarr och dålig hörsel. Därför var han förvisad till hemmet där farmorderns frånvaro var påtaglig.
– De var gifta i över 60 år. Min farfar dog ett år senare, berättar han.
När han fick frågan om en utställning på Bodens konstgille tänkte han genast på sin kompis Emma-Sofia Olsson.
– Hon är också från Norrbotten, gick ett år över mig på Nordens fotoskola. Det kändes naturligt att det skulle vara två norrbottningar som ställde ut.
Emma-Sofia Olsson är uppvuxen i Kiruna med olika rötter i kommunen vilket framkommer i hennes fotoprojekt ”Sukujuuret – Ursprung”.
– Jag tar avstamp i Herman Lundborgs rasbiologiska skallmätningar. Min farmor kände nämligen Hjalmar Lundborgs tornedalska älskarinna Maria som han fick en utomäktenskapligt son med. Den pojken blev präst i Uppsala och har döpt min far, säger hon.
Om projektet ”Sukujuuret – Ursprung” är mycket personligt är det andra bildreportaget hon ställer ut mer klassisk bilddokumentation.
– Jag följde vardagslivet i byn Vivungi. En by jag har stark relation till eftersom min farfar växte upp där och att familjen har en sommarstuga i Vivungi. Jag hade inspirerats av Sune Jonsson dokumentation av vardagslivet i boken ”Byn med det blå huset”. Han är en stor inspiration, säger Emma-Sofia Olsson.
Utställningen pågår fram till och med 12 mars.