Fyra fotografer gestaltar sin hemort

Fyra fotografer + fyra norrbottniska orter = en fotoutställning där respektive hemort gestaltas.

Vi skriver 1970-tal och Anders Alm fotade sin farfar i rökrummet på Kiruna sjukhus.

Vi skriver 1970-tal och Anders Alm fotade sin farfar i rökrummet på Kiruna sjukhus.

Foto: Anders Alm

Fotografi2019-03-15 06:00

– Vi klurade ett tag när vi fick frågan om att ställa ut på Piteå konsthall. Sedan kläcktes idén eftersom vi kommer från olika delar av länet, säger Anders Alm.

De fotografer som ställer ut är förutom Anders Alm även Curt Bröms, Erik Holmstedt och Robert Almqvist med fotografier från Kiruna, Öjebyn, Malmberget och Luleå.

Curt Bröms, nestor i denna fyrklöver, har gjort sig känd för sina situationsbilder, den man idag benämner streetfotografi, och dokumentationen över den svenska jazzscenen under 1990-talet. Ofta med en humoristisk blick, en beskrivning han själv är lite tveksam till.

– Jag får ofta höra att det finns humor i mina bilder. Men jag vet inte, kanske mer ironi, säger han.

Idag har han helt slutat fotografera och inte tagit en bild på tio år. Därför medverkar han med bilder från Öjebyn han tagit när lusten för fotografin fortfarande fanns. För det var motivationen och glädjen som försvann i samband med digitaliseringen av fotokonsten.

– Jag gjorde alltid allting från ax till limpa, från fotograferandet och mörkrumsarbete till montering av bilder. Men så kom digitaliseringen. Jag tappade sugen helt enkelt och nu ser jag heller inte så bra längre, konstaterar han.

Anders Alm å sin sida visar bilder från ett pågående fotoprojekt om Kiruna som ska resultera i en fotobok.

– Det handlar inte om en dokumentation om stadsflytten. Det gör väldigt många andra. Jag bor ju inte heller i Kiruna längre.

Istället beskriver han sitt projekt som en poetisk berättelse där han återvänder till platser från sin uppväxt.

– Jag söker upp situationer och företeelser från tiden i Kiruna. Allt från majbrasor, hockeymatcher och ridstall, men också vyer och platser, säger han.

Erik Holmstedt kallar sina bilder från Malmberget för en delredovisning av hans fotoprojekt om Malmberget, närmast ett livsprojekt eftersom han under lång tid fotograferat förvandlingen av sin födelsestad - en ort som i framtiden endast kommer att vara ett minne, slukad av gruvnäringen.

– Jag har dokumenterat hus, vägar och avspärrningar i Malmberget i gruvbrytningen spår. Men fick frågan var alla människor är. Därför har jag också påbörjat en porträttserie där jag fotograferar malmbergsbor jag haffat på gatan och frågat om jag får fotografera dem, säger Erik Holmstedt.

Även Robert Almqvist medverkar med i huvudsak porträtt, men från sin uppväxtort Luleå. Han började på allvar fotografera för tio år sedan i samband med att fotografin digitaliserades.

– Är du från Luleå? Då känner du säkert igen några av människorna på mina bilder, säger han när vi hälsar på varandra.

För det är människor som intresserar honom. Några av dem han porträtterat har han också lärt känna och kallar nu sina vänner. Eller för den skull gamla vänner - en av dem en gammal kamrat från tonåren som fastade i en tripp och utvecklade schizofreni

– Min intention är att komma nära människor. Jag vill väcka frågan om hur vi ser varandra, säger Robert Almqvist.

Fotnot: Fotoutställningen 4&4 visas på Piteå konsthall till och med 4 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!