Skotern, som är en Ski-doo Summit X-800 E-tec av årsmodell 2011 stod löst lastad med kedjelås på ett släp med registreringsnummer GDF 404. Tjuvarna tog både skoter och släp med sig. Släpet har hittats en mil norr om Älvsbyn nu på tisdagsmorgonen. Stölden är polisanmäld.

Skotern stod tillfälligt parkerad på släpet, som stod inne i en carport i nära anslutning till en villatomt inne på Arnemarksslingan.

– Det var en väldigt fräck stöld med tanke på hur lätt de hade kunnat bli upptäckta, säger Emelie Berglund, som äger den stulna skotern tillsammans med sin sambo.

Skotern stod parkerad hemma hos ett par kompisar till dem.

– Han som bor där har snöjouren i Arnemark, så han klev upp strax före fyra på morgonen och då såg han snöspåren. De var helt färska då, säger Emelie Berglund.

Det var via Facebook som hon och sambon sedan fick ett tips under tisdagsmorgonen om ett släp som stod lite märkligt parkerat efter väg 374 mellan Älvsbyn och Storforsen.

– Min sambo åkte dit och mycket riktigt var det vår kompis släp.

Släpet saknade fram- och bakskärmar och skotern var inte fastspänd på släpet.

– De har verkligen tagit risker, skotern hade lika gärna kunnat glida av släpet när de körde, säger Emelie Berglund.

Skotern är vit, svart och gul. Polisen har börjat jobba med ärendet under tisdagsförmiddagen.

– Vi ska prata med målsäganden under dagen, sen får vi se om det går att göra någon platsundersökning. Jag hörde att släpet var anträffat i Tväråsel, säger Ola Lundström, förundersökningsledare vid Piteåpolisen.

Enligt honom är det inte omöjligt att hitta igen den stulna skotern.

– Det är inte omöjligt att hitta igen skotern. Det händer att en del skotrar kommer tillbaka. Ibland hittar man dem till och med ståendes i terrängen. Oftast är det allmänheten som hittar spåren som kan leda till stöldgodset, säger han.

Stölden har troligen ägt rum strax före fyra på tisdagsmorgonen i Arnemark, men enligt Ola Lundström är det svårt att spekulera i vilken tid släpet har dumpats i Tväråsel.

– De kan ha åkt och lämnat av skotern före de gjorde sig av med släpet, så det är svårt att veta vilken tid de har gjort det. Men det är alltid någon som ser något, säger Ola Lundström.