"Jag vill ha en Iphone! Mina kompisar har fått en".

Ja, så kan det kanske låta i en barnfamilj där barnen hunnit upp i den ålder då det går att reflektera över vad man har och inte har. Att barnen kommer bli med telefon förr eller senare råder det ingen tvekan om – men när ska man som förälder egentligen ge barnet den första mobiltelefonen?

Luleåborna Marina Northman och Yasmine Renberg har båda barn i tvåårsåldern så det är ett tag kvar innan de kommer ställas inför frågan men båda två är inne på att hålla på det så länge som möjligt.

Artikelbild

| Yasmine Renberg och Marina Northman, båda från Luleå, vill vänta länge med att ge sina barn den första telefonen. Nätmobbning ser de som ett stort problem i dag.

– Kanske när hon är tolv, tretton år på grund av hur nätet ser ut i dag med sociala medier och nätmobbning, konstaterar Marina Northman som ser få positiva saker med att ge barn mobiltelefon.

Men en sak är i alla fall säkerhetsaspekten. Att barnen har en telefon ger en trygghet – i alla fall om de svarar när man ringer.

– Det går att nå dem. Och se exakt var de är, nu kan man ju spåra telefonen, säger hon.

Inne på Åhléns i Luleå träffar vi på Anna, Vidar och Eskil. Eskil är åtta år och när han fyllde åtta år så fick han sin första riktiga telefon.

Artikelbild

| Åttaårige Eskil fick sin första mobiltelefon när han var åtta år. 41 procent av alla åttaåringar hade mobil i Sverige enligt en undersökning gjord 2017.

– Jag tänker att det är bra när barnen börjar gå hem från skolan själv så kan man nå dem, säger mamma Anna.

Att barnen lär sig söka information är också ett plus, anser hon.

Finns det något negativt?

– Det är väl att man inte har riktig koll på vad de gör med telefonen. Man kan inte ha google och youtube helt öppet.

Kirunabon Robin Esberg är på besök i Luleå och strosar runt med barnvagnen på Storgatan. Hans treåring har inte så stort intresse för telefonen ännu, nu är det ipad som gäller men så småningom så lär det bli ett mobilinköp.

När tycker du att det är läge att ge barnet en telefon?

– När de är i skolåldern så att man lätt kan komma i kontakt med dem. När de börjar ettan.

I studien "Svenskar och internet" så finns det svart på vitt hur det ser ut i verkligheten.

Den studie som gjordes för 2017 visar att en viktig period ligger i åldern sju, åtta och nio år. 33 procent av sjuåringarna har mobil, 41 procent av åttaåringarna och när barnen fyllt nio hade det stigit till hela 71 procent. Vid 11 års ålder har 98 procent en mobil enligt undersökningen. Det är föräldrar till 800 barn som fått ge svaren i undersökningen.