På torsdag är det premiär. Då startar 24Norrbottens lokala edition i Kiruna och Gällivare med en direktsändning från våra premiärmingel på de båda orterna. Det känns fantastiskt roligt att äntligen få utöka kanalens verksamhet i landets hetaste region.

Jag är född och uppvuxen i Gällivare. Även om jag inte har bott där sedan jag gick ut nian och trots att jag inte enbart har rosenröda minnen av tiden i Malmfälten kommer en del av mitt hjärta alltid att klappa för barndomens kvarter.

I den eran, då jag flyttade, var det mest svarta rubriker när medierna rapporterade om Malmberget och Gällivare. Jag minns särskilt dokumentären ”Gropen” i Svt. En ganska dyster historia. Jag minns också den stora LSD-härvan på 1990-talet och den efterföljande självmordsvågen bland unga som satte kommunen på kartan. All rapportering vittnade om bristande framtidstro, befolkningsminskning och mörker. Därför blir jag blir innerligt glad när jag ser den utveckling Gällivare just nu går igenom.

För ett par veckor sedan besökte jag min hemkommun tillsammans med Mats Ehnbom och vi fick då en guidad tur runt det gigantiska hotellbygget som pågår i kommunen.

Vi blev fullständigt tagna på sängen under rundvandringen. Mitt emot järnvägsstationen i Gällivare byggs just nu ett gigantiskt hotellkomplex med åtta våningar och glashiss som inrymmer restauranger, caféer, skybar, gym, spa, frisör, konferensanläggning, bowling och mycket annat. En satsning som sannolikt är den största utanför gruvbranschen i Gällivare de senaste decennierna. En investering som enbart är möjlig av någon med ett stort mått av självförtroende. Ändå har det talats relativt tyst om detta, bortsett från några artiklar i tidningen i samband med uppstarten.

Nu finns ytterligare en kanal som kommer att skildra verkligheten i Gällivare, för ortsborna själva och för resten av Norrbotten. 24Norrbottens viktigaste uppdrag är att belysa det som händer i Malmfälten - granska, ifrågasätta, skapa stolthet och framtidstro. Sida vid sida med lokaltidningarna ska den nyetablerade tv-kanalen hålla er som bor i våra nordligaste kommuner uppdaterade om allt som händer i ert närområde.

Även 24Norrbottens kustedition kommer givetvis att berikas när vi nu dagligen har möjlighet att dela med oss till varandra av nyhetsmaterial som är relevant för hela Norrbotten.

På torsdag är det alltså premiär. Vi hoppas att du tittar!

Anna-Sofia Wirén