Från Gunillaskolan till Los Angeles

Gällivareduon Polarbearz berättar om gitarrplink i Skröven, filmpris i Los Angeles och nya låten – Everyone Goes.

Markus Mattsby och Joakim Lithner i Polarbearz är inne i en intensiv period just nu.

Markus Mattsby och Joakim Lithner i Polarbearz är inne i en intensiv period just nu.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-11-21 20:33

Gällivareduon Polarbearz är inne i en mycket intensiv period för tillfället. I dagarna släpper de en ny låt, de skrev alldeles just på ett nytt kontrakt med skivbolaget och senaste musikvideon ”Together Now” vann för bara några veckor sedan pris på LA Film Awards.

– Det känns väldigt speciellt att en regissör från Filippinerna väljer en låt som är skriven uppe på Gunillaskolan i Malmberget, spelar in videon på kyrkogårdar i Manilla och kammar hem pris i Los Angeles. Det blir som ett kvitto på att det inte finns så mycket gränser längre, säger Markus Mattsby.

Markus Mattsby och Joakim Lithner fattade tycke för musik i väldigt ung ålder. Joakim Lithner hittar en koppling mellan sitt intresse och en uppväxt på landsbygden.

– Det fanns väl inte så mycket att göra i Skröven så då plinkade man på gitarren, säger han och skrattar.

Markus Mattsby berättar att hans syster spelade piano och hans pappa gitarr, något han också ville göra så han skaffade en gitarr och sökte in till kommunala musikskolan.

– Men klassen för gitarr var full så jag fick börja spela bas istället, det var liksom därför jag åkte på den nitlotten här i livet, säger även han med ett skratt.

Det gemensamma intresset gjorde att de i slutändan startade Polarbearz. Musiken beskriver de som elektronisk med norrbottniskt perspektiv men influenserna och förebilderna hittar de på mycket skilda håll och i olika genrer.

– Det är väldigt olika beroende på dag och humör. Vissa gånger snöar du in dig på vissa grejer men överlag är det väldigt olika, säger Joakim Lithner.

– Om vi sitter i bilen och åker någonstans så lyssnar vi på allt från Dimmu Borgir till Avicii, säger Markus Mattsby.

De båda förklarar att de har en kärlek till musiken som gör att de har svårt att släppa tankarna kring det och ofta stänger in sig i studion där de glömmer bort tid och rum.

– Jag skulle nästan kalla det att vara besatt, det går nästan aldrig en timme utan att man ägnar det någon slags tanke, säger Markus Mattsby och Joakim Lithner instämmer.

– Det handlar också om en slags drivkraft och vilja att utvecklas, säger han.

Markus Mattsby berättar att nya låten Everyone Goes, som släpps på fredag, behandlar en form av hatkärlek kring livet i Malmfälten.

– Vi har liksom ett stort hål i backen men samtidigt så tänker man att, så farligt stort är det ju inte, säger han.

Joakim Lithner och Markus Mattsby.
Joakim Lithner och Markus Mattsby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!