Olof Sarri i Nikkaluokta är renskötare och har tidigare arbetat som väderobservatör åt SMHI. Han är van att vistas i skog och mark och förklarar vad den svaga isen beror på.
– Normalt stormar det innan isen lägger sig men stormarna har uteblivit i år. Vattnet är varmare än normalt så när snötäcket lägger sig tinar det underifrån. Vattnet har inte hunnit bli kallt innan det frusit och det är egentligen grundorsaken, förklarar han.
– Det blir hål överallt i isen och det måste man vara observant på. Vad vi behöver just nu är riktig kyla.
Han berättar att det inte var så här tidigare om åren, vintrarna var mycket kallare.
Det varmare klimatet innebär problem med svaga isar.
– Klimatförändringarna påverkar, det märker man. Det är inte riktigt kalla vintrar längre, säger Olof Sarri.
Han riktar ett förmaningens ord till de som vistas på myrar och sjöar vintertid:
– Känner du inte området ska du inte ut på isarna.
Att isarna är förrädiska och att den som beger sig ut på den bör vara uppmärksam håller Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd med om. Han berättar att det redan varit flera tillbud i Arjeplogsfjällen.
Den som beger sig ut på isen bör mäta den på flera ställen för att vara säker på om den håller.
– En bra tumregel är att isen ska vara minst 15 centimeter tjock om du ska köra snöskoter, säger han.
Då pratar man kärnis, alltså den genomskinliga och hårda isen som är den typ av is som i allmänhet har störst bärighet.
Sveriges snöskoterägares riksförbund rekommenderar att man inte ska vistas på sötvatten- och kärnis om den är tunnare än sju centimeter. För promenader, pimpling och skidåkning bör isen vara minst tio centimeter tjock. Viktigt att komma i håg är att isen kan vara tunnare exempelvis där vattnet under är i rörelse och vid in- och utlopp.
– Har man inte bra lokalkunskap så måste man ha bra marginaler när man beger sig ut. Det är speciellt lurigt när det är mycket snö på isen, säger Per-Olov Wikberg.
Han påpekar att all färd på is sker på egen risk. Även om leden är utmärkt och visar var isen normalt sett är säkrast utgör det ingen garanti för att den håller.
– Även om det finns ett skoterspår måste du kunna göra bedömningen själv om det är säkert eller inte, säger Per-Olov Wikberg.
Den som ska vistas på is bör tänka på några saker när det gäller säkerheten.
Mikael Andreasson, ordförande för Livräddarsällskapet i Norrbotten, säger att vanligt isvett gäller när man beger sig ut på isen:
– Man ska inte åka ut själv, man ska ha med sig ispik, torra kläder och isdubbar. Eftersom det kom snö ganska tidigt på sjöarna så kommer vi antagligen ha ganska porösa och förrädiska isar hela vintern, säger han.