Ellu Malkamäki var en av många deltagare under lördagen.

– Det här blir bättre varje år och jag tycker att det är viktigt att ha en bra parad så här långt norrut, säger Malkamäki och fortsätter:

– Ju längre norrut – desto bättre. För det är mer sällsynt med Pride här uppe.

Artikelbild

| Viivi Kevänen är nöjd med hur många som deltog i paraden i lördags.

I östra Norrbotten har det förvisso varit parader i de flesta kommunerna senaste åren. Att ha en gränsöverskridande parad gör däremot Border Pride till något unikt. Dessutom var det den absolut mest välbesökta.

– Vi är väldigt nöjda med utfallet, säger Viivi Keränen som är en av arrangörerna från Meri-Lapin Seta, finska motsvarigheten till RFSL.

Viivi Kevänen gick först i ledet när veckan med föreläsningar och samtal toppades av med paraden från Haparanda till Torneå under lördagen.

– Det här har varit en viktig dag för oss. En dag där vi firar, där vi kan vara stolta, säger Keränen.

Artikelbild

| Här passerade tåget gränsen till Finland.

Haparandas kommunalråd och Torneås stadsdirektör var imponerade över uppslutningen till årets parad och av Meri-Lapin Setas arrangemang.

– Tack för en väldigt viktig vecka, sade Sven Tornberg i sitt tal och fortsatte sedan med att tända ett ljus som ska brinna för allas lika värde.

Artikelbild

| Border Pride 2019

– Till alla som där ute som inte har möjlighet att gå i en parad som vi kan. Till de som dör för att de står upp för mänskliga rättigheter.

De båda kommuntopparna lovade även att kommunerna ska bli mer involverade och hjälpa till att utveckla Pride 2020.