Gällivare siktar mot Agenda 2030

Agenda 2030 i kommunplanen. ”Det gör att vi ligger i framkant”, säger kommunalråd Henrik Ölvebo.

Gällivares tre kommunalråd, Birgitta Larsson, Socialdemokraterna, Henrik Ölvebo, Miljöpartiet och Jeanette Wäppling, Vänsterpartiet.

Gällivares tre kommunalråd, Birgitta Larsson, Socialdemokraterna, Henrik Ölvebo, Miljöpartiet och Jeanette Wäppling, Vänsterpartiet.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-11-13 17:48

Gällivare kommun har kopplat samman FN:s Agenda 2030 med kommunplanen. Agenda 2030 är 17 globala mål för hållbar utveckling som bland annat syftar till att främja jämställdhet, hälsa och likvärdig utbildning för alla. Samtidigt är tanken att säkra ett varaktigt skydd för planeten och dess resurser men också att minska fattigdom och hunger.

– Att vi har fått in Agenda 2030 i kommunplanen gör att vi ligger i framkant jämfört med många andra kommuner. Jag vet att andra kommuner sneglar på oss och det känns bra att vi ligger i takt med tiden. Jag törs inte säga säkert, men vi kan vara första kommunen i Norrbotten som implementerat det i målstyrningen, säger Henrik Ölvebo, Miljöpartiet.

Enligt kommunplanen ska Gällivare vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. En ekologisk hållbar kommun beskrivs som långsiktigt vårdande av naturresurser i syfte att försörja även kommande generationer. En socialt hållbar kommun är jämlik och jämställd med god folkhälsa och utan orättfärdiga skillnader. I ett ekonomiskt hållbart samhälle finns god ekonomisk hushållning där varje generation själv bär kostnaden för sin konsumtion. Gällivares fyra övergripande mål är att ha stolta engagerade medborgare som trivs, vara effektiva och attraktiva, minska miljö- och klimatpåverkan samt ha stolta och engagerade medarbetare.

– Det är de målsättningarna vi presenterar och skickar ner till organisationen. Utifrån det får de sedan utforma sina egna mål. Vi har mycket förtroende för organisationen, de är de som kan det bäst och ska genomföra det i slutändan. Det är också ett tankesätt vi har, att jobba mer tillitsbaserat, säger Henrik Ölvebo.

Tanken är att försöka koppla allt i styrningen till Agenda 2030 och använda det som grund i hela den kommunala verksamheten.

– Agenda 2030 ger förutsättningar och utmanar oss att tänka bredare inom alla områden. Det blir också tydligare att vi måste samverka bättre med näringsliv och inte mints föreningar om vi ska lyckas uppnå målen, säger Henrik Ölvebo.

Moderaternas Lars Alriksson ser även han till största del positivt på att utgå från Agenda 2030 i målstyrningen.

– Jag ser inget kontroversiellt i det utan själva grunden i dokumentet är positiv. När det sedan kommer ner till en del konkreta åtgärder, då kan det givetvis uppkomma olika åsikter och olika uppfattningar. Så långt har det däremot inte gått ännu så jag ser inget kontroversiellt i det än så länge, säger han.

Gällivare har kopplat FN:s Agenda 2030 till kommunplanen.
Gällivare har kopplat FN:s Agenda 2030 till kommunplanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!