... men Gällivare går mot strömmen

Utvecklingen har vänt för Gällivare. Arbetslösheten har sjunkit samtidigt som antalet personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program också minskat.
? Inom några år hotas vi av arbetskraftsbrist, då måste AMS skicka hit arbetslösa söderifrån, säger Staffan Winsa på arbetsförmedlingen.

GÄLLIVARE2004-11-10 06:30
<A href="http://www.kuriren.nu/utmatningssidan.asp?ArticleID=692274&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=90&amp;ArticleStateID=2&amp;ort="><STRONG>Läs mer: Fler utan fast jobb i Norrbotten</STRONG></A><BR><BR>Boden toppar statistiken när det gäller den så kallade obalansen på arbetsmarknaden. Det handlar om de som är arbetslösa och/eller deltar i något arbetsmarknadspolitisk utbildning. För Boden handlar det om att 5,1 procent av den vuxna befolkningen står utanför den ordinarie arbetsmarknaden.<BR><BR><STRONG>Sjunkit kraftigt</STRONG><BR>Som god tvåa kommer Gällivare med 8,5 procent. Det innebär att arbetslösheten sjunkit kraftigt på bara några år. Enligt Staffan Winsa på arbetsförmedlingen i Gällivare beror utvecklingen på flera framgångsrika företag. Han talar främst om företag som tillverkar solceller men också företag inom transportbranschen.<BR>Han säger att arbetsförmedlarna arbetar nära företagen i kommunen för att på så sätt skaffa arbete åt de arbetslösa.<BR>&nbsp;? Vid årsskiftet hade vi 60 långtidsarbetslösa ungdomar, nu har vi bara fyra. Och det beror på att de fått tillfälliga jobb främst hos företag i solcellsbranschen, men också på Aimpoint. De här företagens orderböcker är välfyllda och därför behöver de anställa extra personal, säger Staffan Winsa, som är chef för arbetsförmedlingen i Gällivare.<BR>Enligt Winsa har en ny anda skapats i Gällivare. Han säger att det beror på de framgångar som flera företag har i kommunen. Det gäller inte minst gruvföretagen LKAB och Boliden.<BR>&nbsp;? Det går bra för de båda gruvföretagen och det ger en spin off-effekt som är bra för utvecklingen i kommunen.<BR>Samtidigt talar Winsa om den situation som bland annat LKAB står inför. Det handlar om de stora pensionsavgångar som väntar inom de närmaste åren.<BR><BR><STRONG>Måste bli på hugget</STRONG><BR>&nbsp;? LKAB har 550 personer som är äldre än 55 år. En del av dem är bergarbetare som går i pension vid 60. Samtidigt vet vi att LKAB ska bygga ett nytt pelletsverk och öka sin produktion. Men vi har inte all den personal som företagen kommer att behöva om några år, det kommer att uppstå arbetskraftsbrist, säger Winsa.<BR>Enligt honom måste AMS på sikt se till att arbetslösa söderut anvisas arbete i Gällivare.<BR>&nbsp;? Arbetsmarknadspolitiken är nationell, det innebär att en som är arbetslös måste ta jobb där de finns. Därför måste AMS förbereda sig på att skicka arbetslösa från södra Sverige till Gällivare om några år.<BR>Enligt Winsa är det bara inom vård och omsorg som antalet sysselsatta kommer att minska, inom privatföretagen räknar han med en ökning <BR>&nbsp;? Kommunpolitikerna måste bli på hugget och se till att vi slipper ifrån arbetskraftsbrist. De måste agera så att det sker en inflyttning till kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om