Bättre matsalar ska få fler att äta

Alltför mycket skolmat vid Tallbackaskolan i Gällivare hamnar i soptunnan.  Nu vidtas åtgärder i alla skolmatsalar i kommunen.

FÖR TRÅNGT. För liten skolmatsal och för få köksanställda anses utgöra några av problemen vid Tallbackaskolan som får eleverna att kasta maten. Foto: kenth Bergmark

FÖR TRÅNGT. För liten skolmatsal och för få köksanställda anses utgöra några av problemen vid Tallbackaskolan som får eleverna att kasta maten. Foto: kenth Bergmark

Foto: kenth Bergmark

Gällivare2010-10-15 06:00
42 kg palt, 10 kg köttfärssås och 12,6 kg stekt kyckling. Tre exempel på skolmat, oräknat bröd och annat, som dagligen hamnar i soptunnan vid Tallbackaskolan, 400 elever, i Gällivare. Vissa dagar slängs närmare 80 procent. När dagens meny inte har en "populär rätt", beställs hälften av det totala antalet elevportionerna från kostbolaget Matlaget. Mindre skolmat kastas och mindre skolmat äts vilket också utgör ett problem. Hungriga elever lär sig mindre. Massor av mat
Gällivare kommuns kostchef Gerd Gustavsson verifierar problemet. - Det har alltid kastats mat vid skolorna. Ju större skolor, ju större är svinnet. Men helt klart är vi bekymrade. Det kastas massor av mat. Vad det beror på? Ja, vi har nu uppmärksammat skolan på problemet, säger Gerd Gustavsson, kommunal kostchef. En stressig matsalsmiljö är ett problem. Skolan är byggd för färre, och yngre, elever. Även matsalen. Men fler, och större, elever har tillkommit efter nedläggningen av Gunillaskolan och överföringen av elever. Skollunchen måste ätas snabbt för att bereda köande elever plats. Nyligen har skolbiblioteket omvandlats till matsal för de yngsta barnen från fritids för att minska elevstressen. Personalbemanningen i skolköket anses vara en annan viktig faktor. Alltför stora mängder mat görs serveringsfärdig därför att tid inte finns för successiv uppvärmning och servering. Eleverna äter "med ögonen" och lägger mer på tallriken än vad de orkar äta upp. Åtgärder på gång
Buok-nämndens ordförande, Börje Johansson (S), är medveten om problematiken och åtgärder är på gång. - Tillsammans med kostbolaget Matlaget har vi tidigare tillsatt en grupp som har haft uppgiften att föreslå åtgärder. Vi är också eniga om dem. Vi startar nu inom kort upp ett projekt för bättre elevrestauranger som innefattar rubrikerna Miljö, Mat och Människa. Det betyder att vi nu med bred inriktning sätter igång att lösa problemet som också är av pedagogisk karaktär. När det gäller Tallbackaskolan specifikt så kommer vi också att se över elevtätheten där, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om