Bättre matsalar ska få fler att äta
Alltför mycket skolmat vid Tallbackaskolan i Gällivare hamnar i soptunnan. Nu vidtas åtgärder i alla skolmatsalar i kommunen.
FÖR TRÅNGT. För liten skolmatsal och för få köksanställda anses utgöra några av problemen vid Tallbackaskolan som får eleverna att kasta maten. Foto: kenth Bergmark
Foto: kenth Bergmark
Gällivare kommuns kostchef Gerd Gustavsson verifierar problemet. - Det har alltid kastats mat vid skolorna. Ju större skolor, ju större är svinnet. Men helt klart är vi bekymrade. Det kastas massor av mat. Vad det beror på? Ja, vi har nu uppmärksammat skolan på problemet, säger Gerd Gustavsson, kommunal kostchef. En stressig matsalsmiljö är ett problem. Skolan är byggd för färre, och yngre, elever. Även matsalen. Men fler, och större, elever har tillkommit efter nedläggningen av Gunillaskolan och överföringen av elever. Skollunchen måste ätas snabbt för att bereda köande elever plats. Nyligen har skolbiblioteket omvandlats till matsal för de yngsta barnen från fritids för att minska elevstressen. Personalbemanningen i skolköket anses vara en annan viktig faktor. Alltför stora mängder mat görs serveringsfärdig därför att tid inte finns för successiv uppvärmning och servering. Eleverna äter "med ögonen" och lägger mer på tallriken än vad de orkar äta upp. Åtgärder på gång
Buok-nämndens ordförande, Börje Johansson (S), är medveten om problematiken och åtgärder är på gång. - Tillsammans med kostbolaget Matlaget har vi tidigare tillsatt en grupp som har haft uppgiften att föreslå åtgärder. Vi är också eniga om dem. Vi startar nu inom kort upp ett projekt för bättre elevrestauranger som innefattar rubrikerna Miljö, Mat och Människa. Det betyder att vi nu med bred inriktning sätter igång att lösa problemet som också är av pedagogisk karaktär. När det gäller Tallbackaskolan specifikt så kommer vi också att se över elevtätheten där, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!