En gåta som lever än

Det har gått 35 år, och här är lådan från Vietaskuppen.
Den är brännskadad av gassvetsen som användes av de smarta kuppmännen och alltjämt är pengarna de tog borta.
- Många har tankar om vilka de var, säger dåvarande polisinspektören Ture Emoth.

GÄLLIVARE2006-09-20 06:00
I dag skulle ingen försöka sig på en kupp av det här slaget, Fast året var 1971, innan kontokorten och samhället var annorlunda.
Ingen fälldes för den välplanerade kuppen som gav 541.000 kronor i byte. En mindre summa blev kvar. I dagens penningvärde utgör bytet flera miljoner kronor. Brottet är preskriberat sedan 1981. Då råkade polisen släppa även sådant som skulle hållas hemligt så det finns journalister i Norrbotten som vet namnen på de huvudmisstänkta. Det finns för övrigt många som tror sig veta. Fast då blir antalet namn för många för troligen var de bara två, möjligen med någon medhjälpare.

Krävde skadestånd
Vattenfall utfäste en belöning för tips som kunde leda till att fallet löstes.
- Det är viktigt att alla brott klaras upp. Dessutom var det väldigt mycket pengar vid den här tiden, säger Roger Lindmark, informationsansvarig vid Vattenfall i länet.
Vattenfall kom att kräva skadestånd. En dag kanske bolaget gör ett försök att i domstol få igen pengarna, med årtionden av ränta, från någon som försagt sig.
I Kuriren många år efter kuppen berättade en kriminalkommissarie att han är säker på att ha suttit öga mot öga med de skyldiga. Fast bevisen räckte inte.
Ture Emoth, då polissinspektör i Gällivare, var också med i utredningen.
- En svag aning har jag, säger han om gärningsmännen.
Uppslag på var pengarna tog vägen saknas inte. Bland de mer udda tipsen, och för övrigt aldrig omskrivet, kom från en person som vände sig till Kuriren och berättade att bytet fanns gömt i hans farmartank.

Misstänkta beteenden
En annan person som stod och fiskade druttade i vattnet, hängde sedlar på tork, och blev misstänkt.
En råkade spilla konjak på sedlar. Misstänkt!
Vi går 35 år tillbaka i tiden. Sverige anser sig behöva mer vattenkraft. I Vietas, långt från etablerade samhällen i kommunerna Gällivare och Jokkmokk, arbetar omkring 700 vattenralllare. Som på andra ställen där byggen för vattenkraft skett har ett samhälle byggts upp. Här finns kontorsbyggnader och baracker.
Det är den 21 april och en obevakad transport med pengar sker från huvudkontoret i Vuollerim till Vietas. Det här är motivet till kuppen, flera hundra av vattenrallarna ska nämligen få lön utbetald dagen efter. Drygt 500.000 kronor i små valörer har delats upp i kuvert. Det finns dessutom en växelkassa i kassaskåpet i kontorslängan.
Kuppmännen har förberett sig väl. Gastuber finns redan på plats under byggnaden med kassaskåpet. Under natten mot torsdagen den 22 april skrider de till verket och misstankarna efteråt är att det är vattenrallare. Tjuvarna har tillgång till verktyg, de kan rutinerna och känner till lokalerna. Gastuberna hör ihop med arbetsplatsen.
En man som jobbar som vakt blir vid tretiden denna natt varse att en vattenpump strejkar i en av tunnlarna. Vakten tvingas reparera skadan. Det visar sig senare att kuppmakarna hällt sand i pumpen för att uppehålla vakten. Med denne ur spel kryper gärningsmännen in under kontorsbyggnaden.
- Då satt jag och fikade med vakten. Vi satt i en raststuga och jag är övertygad om att kuppen pågick som bäst, berättar Sören Ek, som körde kran under natten.

Luktade bränt
Gärningsmännen vet var de ska. Golvet inne i byggnaden med kassaskåpet har tidigare förstärkts. Då har förmodligen en spik, som ledstjärna, slagits ner i golvet bredvid kassaskåpet.
Underifrån bryter nu gärningsmännen upp golvet, hittar spiken och kan bearbeta nästa lager av golv. Nu har de kassaskåpet i blickfånget.
Ett hål stort nog för att få ut två lådor med avlöningar skärs ut. Med sig har tjuvarna vattenslang och brandsläckare för att förhindra att virke brinner och pengar förstörs. De tar pengarna, kryper tillbaka men har nerver nog att via ett fönster ta sig in i byggnaden och fingera en misslyckad kassaskåpskupp. Låset proppas igen med gembitar och svetstråd så att skåpet inte går att öppna. Kuppmännen är klara, och de är förmögna.
Vid femtiden på morgonen går den omnämnda vakten förbi kontorslängan och upptäcker att det luktar bränt. Han kallar på arbetsledningen. Upptäckten görs att någon gjort åverkan på kassaskåpet. Gällivarepolisen larmas men kuppen förefaller tafflig.
- Det var alltid morgonbön klockan åtta på morgonen. Då informerades vi om att en kollega fått åka till Vietas där ett inbrott eller kassaskåpskupp skett. Ingen kunde säga om det stulits något eftersom de inte kommit in i skåpen, återberättar Ture Emoth.
Senare inkallas även polisexpertis från Luleå. Ingen får röra skåpet i väntan på utredarna därifrån. Äntligen, under början av kvällen, kan skåpet öppnas och häpet konstaterar platsledningen och polisen att det tömts underifrån.
Polisen drar igång en spaningsstyrka och kommer framöver att spendera lång tid i Vietas. Var har pengarna och kuppmakarna tagit vägen? Gick flyktvägen längs Vägen Västerut? Stora områdena letas av.

Kände varandra
Ture Emoth kom dit den 23 april.
- Vi fick information om vad som hänt och startade en tipsmottagning. Ett tips fick jag klockan tre på natten då en person väckte mig och hade tips mot några. Det kollades upp men ledde inte till något, säger Ture Emoth.
Utredarna fäster särskilt intresse kring ett antal personer. De anses ha haft möjlighet att komma över utrustningen och slå ned den viktiga spiken. Brottslingarna måste ha känt varand­ra, lyder en slutsats. De höll tyst och pengarna bläddrades såvitt känt inte bort på snabba storköp som gav utredare spår.
Ett par skor hittades i en sopsäck och hade spår av ämnet kiselgur, sådant som fanns i kassaskåpets fyllning. Skorna kom bort. Utredningen stampade och ingen åkte dit.
- Det var ett skickligt utfört brott. De gjorde i princip inga fadäser, säger Ture Emoth.
Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1292161&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Fängslad av kuppen, Norrbottens-Kuriren 20 sept 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om