Ett nydesignat Gällivare

I onsdags presenterades förslag på nydesignade utemiljöer i ett framtida Gällivare.-  Helt klart intressanta idéer vi ska försöka tillvarata, berättar Liza Yngström, kommunal samhällsplanerare.

FRÄSCHA IDÉER. Hägskolestudenterna Tina Koohnavarel, LTU, och Alexis Sohleu, SLU, har varit i Gällivare för ge sina synpunkter på hur Gällivares utomhusmiljöer ska bli mer intressanta för både innevånare och besökare."Det finns potential", säger Tina Koohnavarel  som inte riktigt är nöjd med det intryck tätorten ger i dag. Foto: Kenth Bergmark

FRÄSCHA IDÉER. Hägskolestudenterna Tina Koohnavarel, LTU, och Alexis Sohleu, SLU, har varit i Gällivare för ge sina synpunkter på hur Gällivares utomhusmiljöer ska bli mer intressanta för både innevånare och besökare."Det finns potential", säger Tina Koohnavarel som inte riktigt är nöjd med det intryck tätorten ger i dag. Foto: Kenth Bergmark

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2012-08-16 06:00

Under några år har Svensk Industridesign arrangerat så kallade Sommardesignkontor över hela landet för att påtala och inspirera till nyskapande design som ett viktigt konkurrensmedel i flera sammanhang.

I år genomförs Sommardesignkontoret för elfte året i länet, med Centek som samverkanspartner och Gällivare och Kiruna kommuner som objekt.

I Gällivare och Kiruna har det handlat om fyra olika projekt i respektive kommun och uppdragsgivare har varit respektive kommuner och enskilda lokala företag.

Finns potential
I onsdags redovisade Tina Koohnavarel, elev vid LTU, och Alexis Zokleu, elev vid SLU, sina tankar och förslag på hur nydesignade utemiljöer i Gällivare skulle kunna se ut.

-  Vi har tittat oss omkring och sett hur Gällivare är som stad och då är det viktigt att just utomhusmiljön väcker uppmärksamhet. Som Gällivare ser ut idag så tilltalar det inte mig men det skulle kunna bli mer attraktivt och det har potential, säger Tina Koohnavarel.

Och i deras förslag på ett nytt utseende på parken vid kommunhuset ingick både ett parkmöblemang och färgad utomhusbelysning.

-  Tanken bakom uteplatsen är att ha inbjudande gångar i landskapet och att både personalen och allmänheten ska vara delaktiga, säger hon och betonade trygghetskänslan som en betydelsefull faktor i förslaget.

Färska idéer
Liza Yngström, kommunal samhällsplanerare, berättar att kommunens vilja att försöka skapa en attraktiv utomhusmiljö i tätorten i enlighet med målsättning att göra orten till en arktisk små-
stad i världsklass har varit motivet bakom Sommardesignkontoret.

-  Vi tycker att det är bra att i det sammanhanget få jobba med studenter och få färska idéer som vi kan jobba vidare med framöver. Vi jobbar med parkerna i dag men kanske ska man reflektera över vilka parker vi behöver förstärka och hur i så fall för att de ska spegla en arktisk småstad i världsklass, säger hon.

Bland de närvarande åhörarna, kommunala tjänstemän och politiker muttrades det dock om eventuella kostnader som ett hinder för genomförande av förslagen.

Ett Sommardesignkontor består av studenter med olika akademisk bakgrund - allt från klassiska designutbildningar, industridesign, grafisk design, inredning, arkitektur och landskapsarkitektur, till ingenjörer och ekonomistudenter.

Uppdraget har bland annat varit utveckling av utomhusmiljöer, besöksanläggningar, utbildningsmaterial och digitala tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om