En gemensam gymnasieskola för de fyra nordligaste kommunerna skulle få allt fler av ortens ungdomar att utbilda sig på orten och därmed stanna kvar.
De fyra kommunernas samlade resurser skulle också förbättra kvalitén och attraktionen var tanken.
Men någon större förändring av elevernas val i år gentemot förra året visas inte av den preliminära intagningen till gymnasieskolan i Gällivare som nu är klar.
I stället kan en ökning av elever som förstahandsvalt att utbilda sig på andra orter skönjas.
Från mindre till större
En trend är dock tydlig:
- Det vi kan se är en överströmning av elever från Jokkmokk och Pajala kommuner till Kiruna och Gällivare kommuner medan eleverna därifrån mer håller sig hemma, säger Eva Martinsson, administrativ chef vid Lappland kommunförbunds gymnasium.
Med allt färre ungdomar följer också en framtid med allt färre totalt sökande i en av arbetskraftsbrist snart drabbad ort. Andra kommuners gymnasieval blir därmed betydelsefullare.
Enbart inom gruvindustrisektorn bedöms anställningsbehovet vara 1.500 personer de närmast åren.
- I princip är det första ansökningsåret och egentligt facit har vi först sedan det slutliga valet gjorts av eleverna i maj. Det intressanta för Gällivares del är att vi med samarbetet nu potentiellt kan erbjuda 20 utbildningar, mot 14 tidigare, samt lärlingsutbildningar med möjlighet till små lärlingsgrupper. Det är en av finesserna i kommunsamarbetet som vi tror kommer att märkas, säger Börje Johansson, Gällivareledamot i LKF:s gymnasienämnd.
Hårt arbete krävs
Moderaterna, oroade över en fortsatt elevflykt, vill se kraftfulla åtgärder redan nu.
- Det som är alarmerande är att trots att elevantalet minskar så ökar antalet elever som söker sig härifrån. Därför måste man nu jobba stenhårt med kvalitén, marknadsföring och att entusiasmera lärarna vilket är svårt när eleverna söker sig härifrån. Och tar man inte itu med det nu och gör en grundlig analys där man också frågar eleverna vad de tycker så är siffrorna så här långt illavarslande. Nu måste marknadsföringen av utbildningarna och kvalitetsarbetet måste sättas i första rummet, säger Eva Alriksson.