Gällivareföretag är bistra på gruvnäringen

Gruvnäringens expansion anses hota övrig samhällsutveckling.
Gällivareföretag begär nu en träff med LKAB.

Gällivare2012-05-12 06:00

Gruv 4:ans ordförande Tomas Nilsson varnade för några år sedan för en utveckling där främst offentlig verksamhet hotade drabbas av en expanderande gruvnärings arbetskraftsefterfrågan och löneutveckling.

Känslig fråga
Nu visar det sig att även den privata sektorn drabbas.

Bland företagen i Gällivare beskrivs en situation där man i ett rasande tempo tappar personal till LKAB, Boliden och Northland Resources.

-  Det har blivit ett allt större problem, berättar en av Gällivare företagare för Kuriren.

Företaget förlorade för en tid sedan ett flertal medarbetare som rekryterades av LKAB.

-  Vi har inte heller samma resurser som gruvföretagen att rekrytera medarbetare
så följden blir en direkt påverkan på vår verksamhet som är väldigt olycklig,
fortsätter han.

Frågan är känslig. Gruvföretagen är stora lokala beställare och en grund för samhällsexistensen och en öppen konflikt undviks.

Förhållandet verifieras dock av ett flertal företagare i Gällivare och enligt vd Kuriren erfar har ett möte nu begärts med LKAB:s vd Lars Eric Aaro för att diskutera situationen för ett gemensamt agerande. Om inget görs hotar en samhällsdöd, är den dystra framtidsvision.

Allas ansvar
Metallfacket som är medveten om situationen anser att det handlar om att ta ett delat ansvar.

Dels en statlig utbildningspolitik som utbildar människor för de lediga jobben och den rådande arbetskraftsefterfrågan men också ett eget ansvarstagande bland de mindre lokala företagen för kompetens, kvalitets- och lönsamhetsutveckling.

-  Det har vi vetat om att det generellt kommer att vara svårt att rekrytera folk till olika samhällssektorer och baserat på en tidigare beräkningsmodell, en gruvanställd - fem sysselsättningstillfällen, så är gruvnäringens expansion relaterat till en utveckling som berör samhället på djupet, kanske främst på ett positivt sätt därför att förhållandet är det som bygger vårt välstånd. Men jag har svårt att se de problem som de ser, säger han.

Bra löneutveckling
-  När det gäller lönesättning inom gruvbranschen och den roll den spelar så är det så att även lönerna baseras på utbud och efterfrågan i en marknadsekonomi och att det ge en positiv löneutveckling är också vad vi förväntar oss. Vi ser inte någon framtid för varken gruvföretag eller andra företag med att vi understöder en dålig löneutveckling. Det viktiga för företagen generellt är att de är duktiga på det de gör, besitter kompetens och är attraktiv som arbetsgivare fortsätter han.

Stöd till offentlig sektor
-  När det gäller den offentliga sektorn kommer den aldrig att kunna konkurera lönemässigt med industrin och det berör ett nationellt intresse att vi har polis, bra lärare och en fungerande vårdsektor och där måste man göra rikssatsningar med extrapengar till kommunerna från statens sida. Det klarar inte enskilda kommuner av, säger Tomas Nilsson, Metall Malmfältens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om