Kvinnlig präst hävdar att hon blivit utmobbad

Prästen Anna Fjällborg har anmält kyrkoherden Mats Rondahl i Gällivare/Malmbergets pastorat för diskriminering.
– Tyvärr har jag inget val, säger Anna Fjällborg.

FÄSTE FÖR KVINNOPRÄSTMOTSTÅNDARE. Malmberget/Gällivare församling ser ut att ha blivit ett fäste för kvinnoprästmotståndare. Nu har församlingen enda kvinnliga präst anmält kyrkoherden Mats Rondahl för diskriminering.

FÄSTE FÖR KVINNOPRÄSTMOTSTÅNDARE. Malmberget/Gällivare församling ser ut att ha blivit ett fäste för kvinnoprästmotståndare. Nu har församlingen enda kvinnliga präst anmält kyrkoherden Mats Rondahl för diskriminering.

Foto:

Gällivare2014-07-31 07:00

Kurirens granskning avslöjar hur Gällivares kyrkoherde tillsammans med det lokala kyrkorådet sägs ha tillåtits driva ett kvinnoprästmotstånd som strider mot den Svenska kyrkans officiella linje.

Mats Rondahl var ifrågasatt redan när han sökte kyrkoherdetjänsten i Gällivare.

Han ansågs av många som en aktiv kvinnoprästmotståndare.

Under anställningsprocessen medgav Mats Rondahl, när han fick frågan, sitt kvinnoprästmotstånd enligt flera av kyrkorådets medlemmar.

– Det var det som gjorde mig tveksam att anställa honom. Hur skulle vi kunna försvara det inom vårt parti, berättar Laila Fursskog, (S), kyrkorådets vice ordförande.

Han hänvisade till sin personliga övertygelse, ett skäl som inte längre accepteras, sedan år 2000, inom Svenska kyrkan.

Malmbergets/Gällivares kyrkoråd, den socialdemokratiska majoriteten, hade dock sin egen mening om Mats Rondahls lämplighet som kyrkoherde. Trots den officiella socialdemokratiska ståndpunkten om allas lika värde förordade de hans anställning trots ett dokumenterat motstånd från Norrbottens övriga kyrklighet.

Nu har en kvinnlig präst i Gällivare anmält Mats Rondahl för diskriminering och Gällivares kyrklighet upprörs.

Mats Rondahl säger att han inte har någon kommentar till anmälan men har, enligt Anna Fjällborg, informerats av henne och fått en personlig redogörelse.

Anna Fjällborgs anmälan togs också upp i kyrkorådets arbetsutskott, som övriga styrelsemedlemmar undanhölls kännedom om, och anmälan diskuterades även vid ett möte med biskopen för en tid sedan.

Mats Rondahl förnekar dock all kännedom.

– Jag kan omöjligen kommentera det. Jag har överhuvudtaget inte sett någon anmälan mot mig, säger Mats Rondahl.

– Jag känner inte till någon anmälan, säger ordföranden Margaret Pohjanen.

Monica Hedström, (M), som sitter i kyrkorådet, försökte agera redan vid anställningen av Mats Rondahl.

– Vi visste redan då att han var kvinnoprästmotståndare, och det har han också talat om. Och det har också kyrkorådet vetat om. Vi har försökt agera och när vi nu fick en kvinnlig sökande som trivdes och ville stanna så tyckte vi och församlingen att det var bra. Och Margareta Pohjanen, ordföranden, har varit fullt medveten om vad som försiggår, säger Monica Hedström.

Anna Fjällborg berättar att hon på olika sätt utsatts för trakasserier, och har inte getts några kyrkliga uppdrag trots utbildning och har nu tvingats sjukskriva sig, utan någon reaktion från Mats Rondahl. Kyrkorådet har inte heller agerat och tagit sitt arbetsgivaransvar.

Anna Fjällborg säger att hon lämnats helt ensam och när hon talade om hur hon behandlats av sina prästkollegor nonchalerades det av Mats Rondahl enligt henne.

– Jag har pratat med honom minst en gång i månaden nu under våren om det men det händer ingenting. Jag ska bara gilla läget, berättar Anna Fjällborg som nu fått nog av Mats Rondahls agerande och tvingats sjukskriva sig.

Arbetsutskottet förklarar att Anna Fjällborg är ”sjuk”.

När några medlemmar tillskrev styrelsen för en tid sedan och protesterade mot förhållandet avfärdades detta som ”kärringsnack” och ingen undersökning aktualiserades.

Jämställdhet i Svenska kyrkan

År 1958 beslutade Kyrkomötet att även kvinnor ska ha möjlighet att bli präster. Beslutet var ett historiskt vägval för Svenska kyrkan. Det grundades i en teologisk övertygelse att kyrkans tjänster ska vara öppna för alla, oavsett kön.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om