Vid avvecklingen av villafastigheter på Elevhemsområdet i Malmberget fick inte berörda villaägare den ersättning för villan de egentligen borde ha fått, hävdar Villaägarförbundet och anklagar LKAB för att ha köpt fastigheterna till underpriser.
Villaägarna hänvisar till dåtida lagstiftning (se faktaruta) och anser att det ledde till en utveckling beskriven som en folkfördrivning, och en kraftig negativ ekonomisk utveckling och investeringsvilja.
Gruvföretaget slår tillbaka.
- Det är precis den lagstiftningen som varit vår miniminivå, säger Anders Lindberg, LKAB:s informationschef.
Lagen har följts
- Det är alltså felaktigt att säga att vi inte skulle ha följt den. På senare år har vi betalat mer än vad lagen föreskriver. Till exempel började vi använda beslutet om 25-procentigt tillägg, som är inskrivet i expropriationslagen, redan innan det vunnit laga kraft. När bostadsmarknaden i Malmberget slutade fungera, då det inte fanns tillräckligt många hus att köpa, började vi med Gällivaretillägg, just för att man skulle ha chansen att köpa ett hus i Gällivare, vilket är mer än vad lagen kräver, säger Anders Lindberg och menar att den mineralersättning enskilda erbjöds också var en favör som inte ingick i lagstiftningen.
- Att påstå att vi inte följer lagen stämmer inte. Vi följer den och går utöver den, säger han.
Villaägarna står på sig.
- Jag ser fram emot att LKAB lägger fram handlingar som belägger deras påståenden, säger Ulf Stenberg, Villaägarförbundets chefsjurist.
- Det som nu är faran för kommunen är att de 5.000 innevånare som ska flyttas från Malmberget till Gällivare inte kommer att få plats i Gällivare. För vem ska täcka kostnaderna för de fastigheter som måste byggas. De som sålde sina hus på Elevhemsområdet i Malmberget vet ju hur det gick och hur mycket de pengarna räckte till och finns det inga pengar då kan man tala om folkfördrivning och vad säger Europakonventionen om det, säger Ulf Stenberg.