2012 var ett svängigt år för LKAB. Andra kvartalet var värst med både haverier, produktionsstopp, järnvägsstrejk på Malmbanan och problem med brytningstillståndet i Gruvberget. Dessutom fanns en osäkerhet kring utvecklingen i Kina samtidigt som utbudet av järnmalm ökade i världen, vilket fick järnmalmspriset att sjunka.
Detta till trots så lyckas LKAB ändå leverera 26,3 miljoner ton järnmalmsprodukter till sina kunder, vilket är mer än man någonsin tidigare har gjort.
- Vi har haft ett turbulent år med väldigt varierande efterfrågan mellan olika kvartal och vi har lyckats parera det och flytta volymer från marknader som har tagit mindre till marknader med större efterfrågan, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.
Sämre resultat
Trots rekordleveranser så lyckas man ändå inte nå upp i samma fantastiska resultat som 2011 då man visade ett resultat på 14,8 miljarder. 2012 års resultat uppgick till lite drygt 11 miljarder kronor, en minskning med drygt 25 procent. Mycket har att göra med de lägre priserna på järnmalmen, något som har slagit direkt mot företagets resultat.
- 2011 var ett kanonår och det kanske var höjdpunkten i hela den här supercykeln som vi är inne i. Man inser att den typen av priser som vi hade det året kommer man bara att ha något enstaka år så jag tror att vi ser mer normala förhållanden som det är nu, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.
Hög produktion
Under det fjärde kvartalet 2012 minskade såväl omsättning som resultat, detta trots att LKAB:s produktion gick för högvarv. Efterfrågan ökade dock precis som malmpriserna och de har fortsatt att stiga även in i 2013.
- Vi har ett fjärde kvartal som är helt enormt. Under 90 dygn låg vi och pumpade ett 30-miljonertonstempo från LKAB och det har vi aldrig gjort förut, säger Aaro.
Lars-Eric Aaro tror på ett bra 2013 och han ser en fortsatt stark efterfrågan, bland annat från Kina även om det finns en viss osäkerhet för den europeiska marknaden.
- Jag är nöjd med det här året och jag tror att vi visar på en väldigt stark konkurrenskraft gentemot alla andra, säger han och fortsätter:
- Det finns nog en efterfrågan på stål som är starkare än vi har vågat tro.