Paret satsar på eget företag

Arbetsförmedlingen har hittills beviljat 18 starta eget-bidrag inom enheten Kiruna, Jokkmokk och Gällivare. "Vi har en bra arbetsmarknad och då brukar färre starta företag, men vi fortsätter ligga på en stabil nivå", säger Terje Raattamaa, Arbetsförmedlingschef.

Egenföretagare. Mikael Vannar och Gunilla Pettersson driver sitt egna företag sedan ett år.

Egenföretagare. Mikael Vannar och Gunilla Pettersson driver sitt egna företag sedan ett år.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-09-04 11:30

Det är unga människor som väljer att starta eget, samtliga är inom åldersspannet 25 till 45 år, inom service och handel där även konsultning ingår.

I ett halvår kan man få bidraget som motsvarar aktivitetsstöd, exempelvis a-kassa.

– Det är helt klart flertalet som kvarstår i sitt företag efter ett halvår. Man har tänkt på att starta eget och tror på sin idé. Bidraget är ett smörjmedel för att starta företag, säger Terje Raattamaa.

– Ska man starta företag krävs en viss personlighet och en viss kompetens för att förstå ekonomin. Ribban ligger lite högre men det är drivkraften och förstås idén som avgör, säger han.

Gunilla Pettersson och Mikael Vannar startade sitt företag Ekonomikonsult i malmfälten AB för ganska precis ett år sedan. Gunilla Pettersson sade upp sig från sitt jobb först och Mikael Vannar sex månader senare. Paret ville ha en trygghet och bygga upp kundrelationer innan bägge sa upp sig från sina jobb. Tankarna på att starta eget har funnits i flera år.

– Vi har jobbat mot och med företagare i alla jobb som vi haft och har nog känt att vi är lite av entreprenörer, berättar Gunilla Pettersson.

– Många vill ha mer personligt service och vi vill erbjuda mer än bara ekonomisk rådgivning. Vi vill kunna vara ett bollplank för utveckling av bolag, det ska vara mer än bara en rapport i handen. Vi vill vara som en personlig tränare för företagets ekonomi, säger hon.

När de väl bestämt sig för att starta eget gick allt ganska fort. I och med att de arbetat med företagsrådgivning tidigare hade de stor kunskap om vad som behövde göras. Den mesta informationen läste de till sig på nätet.

– Vi har haft ganska bra koll men ska man exempelvis teckna pensionsförsäkring bör man ta hjälp av en försäkringsmäklare eller sin bank.. Men någon kurs eller bidrag har vi inte tagit del av, säger Gunilla Pettersson.

Samhällsomvandlingen gör också att de ser en uppgång i uppdrag och ska anställa en person på deltid. För en egenföretagare blir arbetsdagarna blir längre och någon semester har det inte blivit i sommar. Men att starta eget är inget de ångrar.

– När man jobbar åt sig själv är det inte jobb på samma sätt, jobbet blir mycket roligare. Jag tror att de flesta egenföretagare jobbar fler timmar men man är inte låst till vissa tider, säger Gunilla Pettersson.

Målet är förstås att växa som företag.

– Men inte för stort. Det ska vara roligt att jobba här och personligt för kunden, säger Mikael Vannar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om