När solen börjar värma i början av mars, startar också den korta heta skotersäsongen. Då gömmer ansvariga inom polismyndigheten undan problemet med fylleriet, som i många år har varit utbrett. Det menar Mikael Hannu, områdespolis i Gällivare.
– Vi har inte tagit många skoterfyllon de senaste åren, det kan jag säga. För vi jobbar inte på skoter längre. Vi får inte ut skoterpatruller, helt enkelt. Det är precis att vi kan hålla en bil i operativ bemanning som det heter. En bil i Gällivare och två bilar i hela norra Lappland. Det är vad vi mäktar med, säger Mikael Hannu som har arbetat som polis sedan slutet av 1980-talet.
En tid då polisen arbetade aktivt mot att stävja rattfylleriet på skoter.
– Då var vi två patruller i Ritsem, ett vakthavande befäl plus en sjuksköterska som tog alla blodprov. Sedan hade vi två man Sjaunjajokk och två man i Sjöfallet. Åtta poliser och fyra patruller i tjänst under påsken. Och det var bara i Gällivare.
Kuriren träffar Odd Fischer, taktisk flygoperatör vid polisflyget, under en vårdag i Sunderbyn då nykterheten bland skoterförarna kontrolleras.
– Problemet är inte att polisen saknar medel. Problemet är att myndigheten saknar personella resurser på vissa håll i länet, säger Odd Fischer.
För att helt stoppa skoterfylleriet krävs en attitydförändring, tror Fischer.
Per Karlsson, tillförordnad kanslichef hos polisen:
– När det gäller verksamheten så är det lokalpolisområdet som lägger upp arbetet. Men det är alltid en prioritering, utifrån verksamhetsbehoven.