Kvinnojouren i Gällivare "utför frivilligt sociala insatser som är mycket viktiga för just målgruppen våldsutsatta kvinnor i vår kommun", står det att läsa i en kommunal utredning vid socialförvaltningen från i år som betonar Kvinnojouren som ett viktigt komplement till kommunens socialtjänst.
I siffror har kvinnojouren hittills i år tagit emot 259 samtal från kvinnor i trasiga relationer som behövt råd och stöd.
I den skyddslägenhet man förfogar över har man också under samma tid härbärgerat tolv kvinnor och barn som flytt från våld och hot i hemmet.
Kommunen behöver pengar
Nu hotas hela verksamheten att slås sönder på grund av ett kommunalt projekt.
Det handlar om ett ettårigt samverkansprojekt med Kiruna, Pajala och Jokkmokks kommuner, med Gällivare som huvudman och målsättningen att kartlägga och samla den kunskap som finns i de fyra olika kommunerna avseende våld i nära relationer, som inbegriper kvinnojourens verksamhet, för att "erbjuda ett större utbud av stödinsatser för hjälpbehövande".
Konsekvensen blir att kvinnojouren tvingas lägga ned. Det kommunala projektet blockerar kvinnojourens möjlighet att delfinansiera sin verksamhet med statligt stöd, vilket kräver kommunal medverkan.
Märkligt
Vänsterpartiet i Gällivare anser att kommunen mister en väl fungerande verksamhet och påtar sig ett framtida ansvar enligt socialtjänstlagen.
Enligt partiet har kommunfullmäktige beslutat att kvinnojourens verksamhet ska upprätthållas och säkras med kommunalt stöd.
- Kvinnojouren är av väsentlig betydelse för kommunen och de utsatta kvinnorna och det aktuella projektet har vi inga invändningar emot men om man använder sig av den extra ramökning på 300.000 kronor som fullmäktige beviljat socialnämnden, öronmärkta för kvinnojouren, och kvinnojouren kommer i fara är man fel ute. Fullmäktiges tanke var just kvinnojourens kontinuitet och då är det är det här förfarandet ytterst märkligt. Ska kommunen ta över verksamheten? säger Stig Eriksson (V).
Vid kvinnojouren Nike ställer man sig frågande till kommunens agerande. Några 300.000 har man inte känt till att man har möjlighet att få.
- Vi har ju under lång tid påtalat behovet av framförhållning i vår verksamhet vilket de här medlen skulle medföra. Man blir bedrövad, säger Belinda Ferscher, ordförande.