Det är SVT:s Uppdrag Granskning som avslöjar hur miljardinvesteringen försenade räddningsinsatsen.
Det var vid midnatt, den 8 januari i år, som ett postflygplan försvann över svenskt luftrum i Ritsemfjällen. För första gången skulle Sjöfartsverkets nya italienska helikopter, Augusta Westland AW 139, testas i skarpt läge i svensk fjällvärld.
Insatsen råkade ut för en rad bakslag. Målet är att räddningshelikoptern ska lyfta inom 15 minuter, men det tog närmare 80 minuter innan Lifeguard 005 lämnade sin bas i Umeå.
Vid det laget hade den norska ambulanshelikoptern deltagit i spaningarna i över en timme. Till och med Norrbottens läns landstings ambulanshelikopter var i luften efter 37 minuter.
Strax efter klockan tre upptäckte norska F16-plan haveriplatsen. Carolina Thomtén, vakthavande polisbefäl i Norrbotten, gjorde en officiell förfrågan om Sjöfartsverkets helikopter kunde transportera fjällräddare från Jokkmokk och Gällivare till nedslagsplatsen.
– Svaret blev att helikoptern inte kunde lyfta för att det var för mörkt, berättar Patrik Ström från polisen.
Mowgli Halléhn, chef på Sjöfartsverkets helikopterenhet, försvarar sin befälhavares beslut.
– Flygräddningsinsatsen var avslutad efter nedslagsplatsen lokaliserats. Med tanke på att du ska ut i fjällterräng med vinter och mörker för att genomföra en personaltransport är det ganska naturligt att man säger att det här gör vi i stället när det är ljust.
Inte heller morgonen efter kunde transporten av fjällräddarna genomföras. Helikoptern hade full tank. För att kunna lyfta med fyra fjällräddare och deras 95 kg tunga utrustning krävdes det att motsvarande mängd bränsle flögs bort.
Under flygningen indikerar helikopterns instrument att bränslet var för kallt. Befälhavaren tog då beslut att avbryta transporten och återvända till Ritsem.
Det blev slutpunkten för Sjöfartsverkets insats i räddningsaktionen.
– Tyvärr drabbades vi av en felindikation, berättar Mowgli Halléhn. Felet fanns inte i helikopterns motorer utan det var en enskild komponent som felindikerade. Det är sånt som händer med tekniska prylar. Tyvärr inträffade det vid ett olyckligt tillfälle.
Fjällräddaren Kåre Apelqvist från Gällivare är kritisk.
– Jag är förvånad. Vi har ambulanshelikoptrar som flyger i vilket väder som helst. Då gör Sjöfartsverket en miljardinvestering och köper in helikoptrar som inte håller måttet. Då är det något som inte stämmer. Så här får det inte vara.
Uppdrag Granskning sänds i SVT1 på onsdag, kl 20.