Renkok lockar i juletid

I byn Markitta hälsas julen välkommen med renkött i stället för julskinka.
I helgen var det återigen dags för det traditionella Renkoket.
? Jag kan inte låta bli att åka hit. Jag älskar den här maten, berättar Alina Kemi, som rest de fem milen från Gällivare för att få frossa på blodpalt, blodkorv, renkött och renbuljong.

GÄLLIVARE2005-12-05 06:30
Egentligen började det med ?fårfest? för tio år sedan när vi hade får som hela byn hjälpte till att sköta om, berättar Henrik Lehtipalo från byns intresseförening som samarrangerar renkoket med idrottsföreningen i byn.<br>Men fårskötsel kräver sin man och byns får avvecklades och av fårfesten blev ett renkok och en traditionell inledning på julmånaden december.<br>&nbsp;? Man äter och har trevligt. Det här var en vanlig mat förr som fortfarande uppskattas och vi bruka sälja ungefär 150 portioner varje gång. Många köper också hem en plastback med renkok innan de går.<br>&nbsp;? Visst hade vi kunnat ha ett julbord men för oss har det här blivit en kär tradition som vi hoppas kunna vårda så länge det går. Det här är bättre mat och för oss har det här blivit en inledning av julen, säger Henrik Lehtipalo.<br>Matsal och kök ligger i byns gamla skola, en av de 90 bybornas aktivitetsbyggnader.<br>Pengar till byakassan<br>I år har palt- och blodkorvsberedningen sysselsatt tre personer under tre dagar. <br>När allt ätits upp av gästerna är resultatet också en betydelsefull intäkt i byakassan.<br>&nbsp;? Allt kostar nuförtiden. Bara att värma upp skolbyggnaden handlar om många tusenlappar, säger Lars Johansson Jänkepää, kassör i idrottsföreningen.<br>Och matgästerna anländer i en strid ström.<br>Man kommer från grannbyar och från tätorten.<br>&nbsp;? Blodkorv var en kulturmat när man var yngre. Det sitter i och jag gillar blodkorv. Man är ju nästan bara uppfödd på det. Sedan får man också träffa folk här också, säger Åke Nilsson, Ullatti. <br>Alina Kemi bor i Gällivare.<br>&nbsp;? Det är tredje gången jag är här och det är den fantastiskt goda maten som lockar. Den här maten får man ju inte tillfälle att äta så ofta heller och att laga den själv kräver ju också ett visst arbete, säger hon.<br>Och maten räckte i år också konstaterar Ankki Lehtipalo som varit delaktig i tillagningen och ser till att serveringsbordet alltid är fullt.<br>&nbsp;? Det brukar räcka samtidigt som allt brukar gå åt. Det som inte äts här köper folk med sig hem. Det är ett tacksam jobb att vara kocka här, säger hon.<br>kenth.bergmark@kuriren.com<br>0970/101 80
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om