Rivning genom bränning
Det kommer att brinna ovanlig många fastigheter i Malmberget i år när utrymda LKAB-fastigheter avvecklas. Det handlar om fastigheter och garage inom de så kallade Johannes- och Bolagsområdena i norra Malmberget. Vid räddningstjänsten i Gällivare är man tacksam. - Vi får en unik möjlighet att öva i verklig miljö, säger Kjell Ragnestam, räddningstjänstchef.
BRÄNNING. LKAB-ägda fastighetsbolaget FAB:s behov att riva fastigheter belägna inom avspärrat område i Malmberget har inletts genom att bränna ned dem.
Foto: Kenth Bergmark
En fastighet har redan skatta åt lågornas rov och på tur står en större garagebyggnad och omgivande fristående garage. Näst på tur är villafastigheter inom det så kallade Bolagsområdet, vid Norrbottens- och Upplandsvägen.Bränningen sker med tillstånd av miljö- och byggnadskontoret i Gällivare samt räddningstjänsten.- I de nu två aktuella tillståndsärendena handlar det om en bedömmning av miljönyttan i varje enskilt fall. Där återvinning eller deponering vägs mot uppbränning, säger Gällivares miljöchef Kjell Sundvall.Men bränning som systematisk rivningsmetod ställer sig Kjell Sundvall tveksam till. - En del av husen har både kulturvärden men också en återvinningspotential. Men det får bedömmas från fall till fall i vad mån det kommer in fler ansökningar, säger han.Bra träningsobjekt
Räddningstjänsten ser fastighetsbränningen som en ovanlig övningsmöjlighet.- Det är unikt att få ett sådant här tillfälle att öva i befintliga byggnader. Vi övar rökdykning, håltagning, invändig och utvändig släckning, allt vi inte annars kan öva i en verklig miljö. Det kan göra oss till landets bäst utbildade räddningstjänst. För vår del får det här elva poäng på en tiogradig skala, säger Kjell Ragnestam, räddningstjänschef.Krav för att få tutta på är att finns snö på marken, ingen vind och att människor inte påverkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!