Platsen är Harrå, fem mil norr om Gällivare. Under några novembertimmar hanterades fyra tusen renar i ett nytt hypermodernt rengärde.
Renhanteringen i skiljningshagarna i landet har genomgått en markant utveckling. Borta är användandet av lasso. De nya rengärderna är ombyggda och nybyggda till något som kallas kärnor. Principen är enkel, längst inne i hagen finns en kärna dit renarna styrs in. Påmatningen av renar sker i mindre grupper. När kärnan är tom kör man in en ny omgång renar. Renägarna som ska skilja sin renar kommer nära djuren och kan fånga renarna med händerna istället för med lasso, som det var förr i tiden.
– Främst är det bättre för renarna, den här metoden är mer skonsam för djuren än den gamla med lasso, säger Nutti.
Förr sprang en renhjord runt i en skiljningshage en hel dag, stressade av människor som försökte fånga dem med ett lasso. Hanteringen i kärnan sker med handkraft. När renen är fångad dras den in i en mindre hage. Det hela är över betydligt snabbare än med den gamla metoden. När renarna har skilts ur kärnan kan de få lugn och ro i de mindre hagarna.
Även sommarens kalvmärkningar i fjällen har förändrats för samebyarna. Fler börjar använda sig av en käpp med snara för att fånga in kalvarna. Den metoden är betydligt med skonsam för kalvarna än då man använder lasso.
Det gamla rengärdet i Harrå revs på försommaren i år. Bygget av det nya började efter midsommar och häromveckan var det premiär. Alla samebyar i Norrbotten har idag rengärden med kärnor. Baste sameby i Gällivare var den sista i Sverige som gick över till handhållen renskiljning.
– Ja, vi var sist ut med det nya, lite spänt och nervöst var det onekligen hur det skulle fungera i det nya rengärdet, men sammantaget gick det bra, säger Per-Gustav Nutti.