Risken för ohälsa i samband med skiftarbete vid Aitikgruvan gjorde att Metall och företagshälsovården - i förebyggande syfte hösten 2011 - ville efterhöra de nästan 700 anställdas egna uppfattningar om hälsa och svårigheter i samband med skiftarbete.
En arbetsgrupp bildades med målet att via en enkät ta fram ett underlag för implementering av ett ökat hälsoperspektiv.
Två av de anställda gavs uppdraget att samordna och vidareutveckla projektet Skiftarbete och hälsa som hade två syften - dels ge de anställda insikt om hur skiftarbetet faktiskt kan underlättas men också belysa kopplingen skiftarbetet/fritid.
Både och
- Båda delarna måste gå ihop och hänger ihop så det fanns både en betydelsefull informations- och rådgivningsdel för individuella anpassningar och initiativ men också ett behov av direkta praktiska förändringar på arbetsplatsen för att nå målet som är att Aitik ska vara en bra arbetsplats, säger Hans Göran Ölvebo, Metallfackets ordförande.
- Arbetar man skift är det viktigt att äta rätt, upprätthålla konditionen och få sin sömn. Skiftarbete i sig innebär individuella påfrestningar som man med rätt rådgivning kan hantera och företagets uttalade stöd är en grundförutsättning för till exempel arbetstidsanpassningar. Det vi ser som viktigt är att de anställda fått och får vara med och påverka, sanktionera och utvärdera under hela tiden, fortsätter han.
Enkäten visade bland annat på sömnsvårigheter efter skiftperioder, framför allt efter förmiddagsskift där personalen inte hinner återhämta sig. 26 procent av skiftarbetarna uppgav också att de behövde mer än tre dagar på sig för återhämtning efter en nattskiftsvecka.
Egna projektledare
Linda Rönntoft, laddare, och Patrik Fyrén, lastare, samordnings- och projektansvariga, är optimistiska efter det gångna halvåret.
- Uppslutningen och intresset har varit mycket stort. Vi har haft föreläsningar om kost, alkohol och sömn, ordnat med hälsoinspiratörer, och det finns fler idéer. Det har varit väldigt roligt och inspirerande hela tiden och diskussionen om förändringar tror jag majoriteten anställda tycker känns intressanta och engagerande, säger Linda Rönntoft, också skyddsombud.
Patrik Fyrén, som ska leda projektet vidare, förväntar sig även positiva samhällseffekter.
- Aitik är en stor arbetsplats och det som händer här påverkar naturligtvis samhället på olika sätt och kommunen gynnas naturligtvis av att anställda mår bättre och trivs bättre, säger han.
- Att vi själva har erfarenhet av att jobba skift och kommer direkt från produktionen har nog utgjort en del av framgången. Våra föreläsningar har tagits emot väldigt positivt. Jag tror de flesta lärt sig något gott att ta med sig till sitt skiftarbete.
Gruvledningen stöttar
- Vår inställning är att eventuella förändringar ska grundas på önskemål från en majoritet av våra anställda, personalförankringen är viktig. Vi vill vara proaktiva när det gäller att utveckla och stärka Aitik som arbetsplats. Det vi nu måste fokusera på är att hålla ut, fortsätta i rätt riktning och hela tiden ha ett helhetstänkande för att stärka vår konkurrenskraft i Malmfälten, säger Michael Palo, gruvchef.
Test
Metallfacket ordförande Hans Göran Ölvebo, är optimist inför en planerad medlemsomröstning som handlar om ett praktiskt pilotförsök med förändrad skiftform i höst.
- De anställda kommer att få säga sitt om vi ska göra ett försök med en eller flera testgrupper. Blir det ett ja blir det så, och efter det kommer nästa kontrollstation, en utvärdering. Allt sker inför öppen ridå, säger Ölvebo.