Sexårige Hugo har en allvarlig hjärnskada och sitter i rullstol. Mikael Nordmark berättar att Hugo behöver hjälp med precis allt. Men om det är något Hugo är bra på, så är det att genomföra marathonlopp tillsammans med sin pappa. De är Team Nordmark.

Mikael är uppväxt i Malmberget, men familjen bor i Stockholm där Mikael driver ett assistansföretag. Familjen består även av mamma Anna och lillasyster Klara.

För ett och ett halvt år sedan såg Mikael en film på nätet med Team Hoyt, en amerikansk pappa som springer långlopp med sin rörelsehindrade son. Han blev väldigt berörd och kände att han ville göra något liknande med Hugo, och även visa att det går att vara aktiv med alla barn, oavsett om de har ett funktionshinder eller inte.

Artikelbild

| Vinnare. Mikael Nordmark med barnen Hugo och Klara efter Stockholm marathon som han sprungit med Hugo i vagnen.

– Bestämmer jag mig för något, så kör jag. Så jag ringde Stockholm marathon och sa att jag ville springa med min son, säger Mikael.

De har sprungit tre lopp tillsammans sedan dess. Andra maj springer de Nacka halvmarathon och 30 maj springer de Stockholm marathon för andra gången. Några medlöpare springer tillsammans med dem, de hjälper till att bära Hugos mediciner, mat och annat och håller koll så att de inte kör på någon med Hugos specialvagn.

– Hugo har en omfattande hjärnskada och det gör att det är en stor utmaning att hitta saker vi kan göra. Han gillar att bada men vi kan inte bada jämt. Men han tycker om att sitta i vagnen. Det blir lagom med vind i håret, han blir lugn och harmonisk och slappnar av i hela kroppen. Det är ett tecken på att han mår väldigt bra. Han kan bli väldigt ledsen ibland men han har aldrig varit ledsen i vagnen. Det är så häftigt att se att han tycker det är så härligt. Folk frågar om vi ska göra andra lopp som triathlons, men jag tror inte att han skulle tycka om det. Han tycker inte om för mycket blåst och det här handlar om att Hugo ska må bra.

Mikael berättar om hur speciellt det är att ha en pojke som är stor som en sexåring men som man får ta hand om som en nyfödd bebis. Hugo har stora svårigheter i och med sitt flerfunktionshinder, bland annat epilepsin som bryter ut med jämna mellanrum, och han har problem med att svälja. Men samtidigt är Hugo är en väldigt glad och harmonisk kille.

– Jag vill lyfta fram den här typen av barn, de kan inte prata för sig själva. Hugo har inte gjort många framsteg sedan han var sex månader och fram till nu, och så kommer det att vara. Men han kan fortfarande ha ett bra liv, säger Mikael Nordmark.