– Tiden går fort, den gör ju det. Man kunde inte drömma om att man skulle bli 80 år helt plötsligt, säger han.

Föräldrarna Gerhard och Trude drev Möbel-Johan där Bertil Warg också arbetade i många år. Han har flugit helikopter, sålt bilar och arbetat som reporter både på radion och på Norrbottens-Kuriren. Dessutom har han skrivit boken "Möten i markerna" och filmmanuset till det som blev Jerk Schuitemas första bok.

Bertil Warg är född i Malmberget men flyttade till Gällivare som åttaåring.

– Just därför saknar jag inte Malmberget. Men det är lite vedmodigt att se gymnastiksalen vid Centralskolan borta, säger han.

Som barn tillbringade han mycket tid på området Andra sidan där bästa vännen Ola Möller bodde. Ett roligt minne handlar om en gris:

– Han följde efter oss överallt och var som en hund. Men han kunde inte gå i trappor och inte följa med oss över viadukten vid järnvägen så han blev lite sur och gömde sig i buskarna och väntade på oss. När vi kom hem på kvällen jagade han oss hela vägen hem. Vi bara skrattade, berättar Bertil Warg.

Länge var stugan i Sjaunja och jakten ljuspunkterna i hans liv men jagandet har han lagt på hyllan sedan två år.

– När jag fick ledig tid efter arbetslivet var det i stugan som jag tillbringade mycket tid, säger han.

Nuförtiden är dagarna ganska lugna. På bordet ligger tidningen uppslagen, korsordet är så gott som färdigt. Hunden Astro leker med en boll.

– Jag har haft åtta finnspetsar och han är den snällaste av dem alla, säger han.

Födelsedagen kommer han fira i sällskap av familjen och nära vänner.