Han har med andra ord mycket kunskap och erfarenhet som han bundit samman i sin nya bok "Det svenska hatet".

En bok som beskrivits som en isande lägesrapport om den svenska rasismen men också som en skräckresa i jihadistisk och högerextremistisk samtidshistoria.

Men det är också en reportagebok på 500 sidor som porträtterar sverigedemokraterna med särskild fokus på riksdagsmannen Kent Ekeroth. Och där han visar att sverigedemokraterna visar ett ansikte utåt - ett helt annat inåt med en värdegrund och hat mot främst muslimer som har förgreningar i exempelvis Counter-jihad rörelsen och Tea party-rörelsen i USA.

– Varför jag valde Kent Ekeroth istället för Jimmy Åkesson handlar främst om Ekeroths egen bakgrund. Han kommer från en judisk invandrarfamilj, överlevare från förintelsen. Hans mamma kommer från Kazakstan och har suttit i fängelse. Det vill säga invandrargrupper han själv varnar för. Hans självbild är psykologisk gåta, samtidigt lyckades han vända SD:s ideologiska inriktning. Istället för att vara antisemitiska vändes hatet mot muslimer. Detta är en riksdagspolitiker som jämställer invandring med HIV och Aids, det vill säga att flyktingar och invandrare dödar den svenska samhällskroppen, säger Gellert Tamas när han gästar Kontext.

Hans bok om det allt växande svenska hatet spänner över de senaste 25 åren med avstamp i terrorattacken den 11 september.

– Hatet och desinformationen har givetvis haft nytta av nätet. Det förstod Kent Ekeroth tidigt. Han skapade Avpixlat på uppdrag av SD, även om de ljög om det under fem år. Och här frodas hatet, mot offentliga personer liksom privatpersoner. Syftet är givetvis att sprida skräck. "Tycker du inte som oss är du inte trygg", säger Gellert Tamas som verkligen uppmanar människor att ta SD:s ord på allvar.

– Bland annat har Linus Bylund sagt att när SD får majoritet i riksdagen ska man återinföra offentliga rättegångar där de som bidragit till det mångkulturella samhället ska ställas inför en sanningskommission. Om de döms kastas de i fängelse. Jag undrar om Anna Kinberg Batra är medveten om det.