Stina Engman, Havremagasinet, leder Bodens internationella snöskulpturfestival som arrangeras för andra året i rad.

– Vi vill att folk enkelt ska kunna få se konst. Här går man kanske förbi när man är ute på promenad och det kan öppna för de ska vilja komma även till Havremagasinet, säger hon.

Syftet är också att deltagarna ska känna att de själva kan få bidra med något genom att skapa i snö.

Artikelbild

| Tornbyggare. Alireza Moghimi från Iran, Shabo Ahmed från Irak, Anas Hamad från Syrien, och Obaed Ebrahimy från Iran, har byggt ett torn i snö.

– Det finns de som aldrig tidigare varken har sett snö eller har jobbat med skulpturer. Men jag tycker att de har varit orädda, bara kört på och löst det tillsammans.

Till sin hjälp har de haft snö- och iskonstnären Lotta Lampa som har arbetat mycket med ishotellet i Jukkasjärvi.

I ett av lagen ingår Anas Hamad, Shabo Ahmed, Obaed Ebrahimy och Alireza Moghimi. De är asylsökande flyktingar från Iran, Irak och Syrien och har valt att göra en skulptur som föreställer ett känt torn i Teheran.

– Tornet är 65 meter högt och byggdes 1968 som en symbol för frihet för alla studenter i världen, berättar Obaed Ebrahimy.

Artikelbild

| Samarbete. Mariatu Kabba från Sierra Leone och Rébecca Kamulete från Frankrike har byggt en jordglob i snö tillsammans.

Det var en utmaning att bygga i snö, erkänner Obaed Ebrahimy, som har aldrig har hållit på med konst tidigare, utan var bilhandlare i Iran.

– Men det gick bra när vi hjälptes åt.

Artikelbild

| Protestkonst. Shahim Mohmadi och två kvinnor från Iran har gjort skulpturen på bilden som en protest mot att kvinnor måste bära hijab i Iran.

Bredvid tornet har Mariatu Kabba från Sierra Leone och Rébecca Kamulete från Frankrike byggt en jordglob tillsammans.

Shahim Mohmadi och två kvinnor, som av rädsla för den iranska regimen inte vill framträda med namn och bild, har byggt en skulptur i protest mot att kvinnor tvingas bära hijab i Iran.