1. Gifta på låtsas

Tillverkare: WOW

Artikelbild

26. Love Letter

Ålder: Från 15 år

Speltid: ca 30 min/spel

Antal deltagare: 4-6

Betyg: 3

Artikelbild

36. Med andra ord - kändis

”Gifta på låtsas” är ett klassiskt feelgood-spel som passar perfekt under en parmiddag till några glas Cava. Ju längre spelet pågår, desto mer ökar fnittret. Då vet jag inte om det är pga spelets kvalité, eller kvalitén på Cavan. Frågor om allt möjligt besvaras för att svaren skall matchas med varandra. Där ser man då vilka som passar att gifta sig. Oftast inte den man redan bor med. Kan skapa rum för eftertanke. Ett spel som passar klockrent till en nattmatch i goda vänners lag. Rekommenderas varmt!

Niklas 38, Stina 35, Andreas 36, Emma 30 år

Artikelbild

34. Spontana toner

 

Artikelbild

33. På spåret

2. Simon Swipe

Tillverkare: Hasbro

Artikelbild

32. Trivial pursuit party

Ålder: Från 8 år

Speltid: Helt upp till spelaren

Artikelbild

31. Skattjakten

Antal deltagare: En eller flera

Betyg: 3

Artikelbild

30. Ordförklaringsspelet WOW

Minnesspelet Simon gör comeback. Nu uppdaterad för att passa alla som är vana att swajpa sig genom vardagen på smarta telefoner och surfplattor. I solo-läget är det nog mest ett spel för de lite yngre tonåringarna - men i partyläge kan också lite äldre spelare få ut en del rafflande speltid. Plus för att ljudet går att stänga av.

Hans 28, Malene, 28

Artikelbild

29. Nästan Hollywood

 

 

Artikelbild

28. Till Mamma

3. Vagabond

Tillverkare: Alga

Artikelbild

27. Vem vet minst?

Ålder: Från 15 år

Speltid: 1 timme

Artikelbild

24. Manno Monster

Antal deltagare: 2-5 spelare

Betyg: 2

Artikelbild

23. Nord kapp

"Res jorden runt utan jetlag", står det på spellådan. Och visst, lite resekänsla infinner sig emellanåt. Tyvärr blir det lite enformigt då de olika momenten snabbt blir förutsägbara. Frågorna känns heller inte helt genomarbetade och vi tröttnar ganska snabbt. Ingen omedelbar favorit.

Hans, 28, Malene, 28, Peter, 31

Artikelbild

20. Vem finns i slangen?

 

Artikelbild

17. Carcassonne - South Seas

4. Siffermonster

Tillverkare: ALF

Artikelbild

16. Game of Thrones

Ålder: Från 5 år

Speltid: ca 15 min/spel

Artikelbild

13. Domino Express

Antal deltagare: 2-3

Betyg: 3

Artikelbild

12. Catan junior

”Små kloka barn räddar Siffermonster” är ett mycket roligt och stimulerande spel för barn som precis börjat lära sig räkna. Tre siffermonster bor på varje plats på den stora spelplanen. Med hjälp av sifferpolletterna räknar man med plus eller minus för att få ihop vilket av monstrerna som man får rädda till deras hem. Detta spela gör att barnet får tänka både i matematisk form, och symbolisk form. Vilket gör att man förenar nytta med nöje. Rekommenderas hjärtligt!

Oliver 5, Andreas 36, Emma 30

Artikelbild

11. Vampyrjakten

 

Artikelbild

7. Kalasräddaren

5. Hello Bunny

Tillverkare: Alga

Artikelbild

5. Hello Bunny

Ålder: Från 4år

Speltid: 5 min/spel

Artikelbild

4. Siffermonster

Antal deltagare: 2-4

Betyg: 3

Artikelbild

3. Vagabond

Lätt att förstå och ett mycket snabbt spel som man kan spela om och om igen. Man snurrar en bricka som berättar om och hur många morötter man får plocka från morotslandet. Helt plötsligt hoppar kaninen i landet upp och då gäller det att vara snabbast och fånga den för då får man ta totalt 2 morötter från de andra spelade. Den som har flest morötter efter det vinner. Det var lätt och enkelt och lockade till mycket skratt. Barnen väntade med spänning på att kaninen skullehoppa. Efter varje avslutat spel så ville de spela igen. Minstingen var med och snurrade plattan och drog morötter men förstod inte spelets regler.

Leo, 2, Tilde, 4, Love, 7, Jeanette, 32

Artikelbild

35. Bezzervizzer kompakt

 

Artikelbild

25. Envis som en åsna

6. Kockatoo

Tillverkare: Pelico

Artikelbild

22. Findus Pryljakt

Ålder: Från 5 år

Speltid: 20 minuter

Artikelbild

21. Galen Pratarna

Antal deltagare: 3 till 8

Betyg: 4

Artikelbild

18. My Monopoly

Överraskande roligt! Kockatoo är en riktig utmaning för alla deltagare, som charader fast med ljud. Sittande på händerna ska man genom ljud få medspelarna att gissa på rätt bild. Många skratt blev det. Hur låter till exempel en hel stad? Eller en zebra? En gissning är att barn klarar detta bättre än vuxna, för här krävs en hel del fantasi.

Kristofer, 36, Uma,9, Elvira, 7

Artikelbild

15. Näven i bordet

 

Artikelbild

14. Jungoeira

7. Kalasräddaren

Tillverkare: Användbart Litet Företag

Artikelbild

10. Play-Doh Launch Game

Ålder: Från 4 år

Speltid: 30-60 minuter

Artikelbild

9. Mousetrap

Antal deltagare: upp till 10 barn

Betyg: 3

Artikelbild

8. Compact Bowling

Som namnet skvallrar så är kalasräddaren lämpat för just ett kalas. I kalasräddaren ingår 4 spännande och kompletta lekar till kalaset. Favoriten hemma hos oss var nog ”mata spindeln” där man med förbundna ögon och med hjälp av kalaskompisarna ska orientera sig fram till en affisch med ett motiv av en spindel, som man innan lagt ut någonstans på golvet i rummet, och släppa en boll så nära spindelns mun du kan komma. En bra hjälp på vägen om man ska anordna ett kalas och vill spara in på planeringstid.

Frida 30, Viktor 2, och Frank 3,4

Artikelbild

6. Kockatoo

 

Artikelbild

19. Black Stories 2

8. Compact Bowling

Tillverkare: Pelico

Artikelbild

2. Simon Swipe

Ålder: Från 6 år

Speltid: cirka 15 minuter.

Artikelbild

1. Gifta på låtsas

Antal deltagare: 2 eller fler.

Betyg: 2

Uppföljaren till compact curling som kom förra året. Spelet inleds kontrollerat med de små kloten som rullar med en kula i. Ingen fattar riktigt vad den lilla svampen är bra till. Snart far ”kloten” åt alla möjliga håll och samtliga deltagare tröttnar. Tacka vet vi riktigt bowling.

Kristofer, 36, Elvira, 7

 

 

9. Mousetrap

Tillverkare:Hasbro

Ålder: 4-8 år

Speltid: 15 minuter eller så länge du vill.

Betyg: 4

Mousetrap går ut på att fånga varandra i musfällan. Förutom att hela spelet är rätt snyggt gjort med plastfigurer och anordningar är det också rätt spännande. Alla väntar på att få skrika "musfällan!! och sätta igång maskineriet". Ett lätt och rolig spel där även de minst kan vara med utan problem.

Jessica, 31, Enia, 5, Linn, 3.

 

10. Play-Doh Launch Game

Tillverkare: Hasbro

Ålder: Från 4 år

Speltid: 15 minuter

Betyg: 4

I det här spelet ska man forma play-doh kulor och pricka den snurrande gubben i mitten. Den som först får in fem kulor vinner. Det här spelet blir snabbt på allvar och triggar igång alla eventuella tävlingsgener. Om det går för hett till kan man alltid stänga av gubben och leka lite lugnare med leran.

Jessica 31 år, Enia 5 år.

 

11. Vampyrjakten

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 5 år

Speltid: 30 minuter och uppåt.

Antal deltagare: 2-6

Betyg: 5

Äntligen ett spel som känns snabbt och smidigt och som inte har massa krångliga instruktioner som förstör spelglädjen.Inga onödiga spelstopp för att mamma eller pappa måste läsa på locket vilka regler som gäller. I Vampyrjakten är det full fart direkt och spänning från första tärningskast. Du jagas av både greve Dracula och medspelare om de blir bitna av den blodtörstiga vampyr. Hemliga falluckor, facklor, blodpölar och stinkande vitlök påverkar spelets utgång. Ett nervkittlande och roligt spel!

Deltagare: Linn, 8, Ella, 6, Tobias, 6, Annette, 44, Stellan, 43.

 

 

12. Catan junior

Tillverkare: Enigma

Ålder: Från 6 år

Speltid: 30 min

Antal spelare: 2-4

Betyg 4

För er som har spelat klassikern Settlers of Catan tidigare så kommer ni att känna igen er. Här gäller det att utforska, samla råvaror och bygga för att vinna. Med hjälp av piratnästen tjänar man råvaror som man i sin tur kan använda för att bygga fartyg eller fler piratnästen med.

Den som först har byggt sju piratnästen vinner. Men se upp för kapten Skata som kan ställa till det för dig. Kul för alla!

My, 8, Klas, 43

 

 

13. Domino Express – Star Wars Assault On Hoth

Tillverkare: Domino Express

Ålder: Från 3 år

Speltid: Oändlig

Antal spelare: 1

Betyg: 2

Obs! detta är inget spel! Står det när vi försöker söka på internet efter spelreglerna som inte låg i kartongen. Nähä, då blir det ju dumt att ha med det i ett speltest. Men om vi nu ska säga något om detta så är det ett ställa upp dominobrickor och putta omkull dem och se vad som händer-"spel". Somliga tycker säkert att det är roligt, ett tag. Men jag vet inte - det är ganska mycket pyssel för några sekunders action.

My, 8, Klas, 43

 

 

14. Jungoeira

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 7 år

Speltid: 15 minuter

Antal deltagare: 2+

Betyg: 4

Tämligen enkel utrustning bestående av fötter och händer i glada färger. Dessa läggs ut i banor enligt bestämda mönster. Sedan ska deltagarna på tid ta sig igenom banan, men hela tiden ha kontakt med minst tre fot- och handmarkeringar. Det är snubbligt och påminner lite om Twister. Kul familjespel där små och smidiga barn har stora fördelar. Föräldrar får finna sig i att förlora.

Kasper, 8, Johanna, 38.

 

15. Näven i bordet

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 7 år

Speltid: 25 minuter

Antal deltagare: 2-10

Betyg: 3

Med detta frågespel följer en timer. Dessvärre är den, åtminstone i kartongen vi testat, opålitlig. Den hakar upp sig och stannar. För att kunna slutföra spelomgången använder vi en egen klocka. Då blir det plötsligt ett rätt kul familjespel där deltagarna under stress ska besvara en rad frågor. Ibland blir det alldeles på tok. Sällskapets åttaåring skrattar hysteriskt.

Kasper, 8, Johanna, 38, Tobias, 37

 

 

16. Game of Thrones - Westeros Intrigue

Tillverkare: Fantasy Flight Games

Ålder: Från 8 år

Speltid: 15-30 minuter

Antal deltgare: 2-6

Betyg: 2

"Jag fattar ingenting" säger 8-åringen direkt, innan vi ens börjat dela ut korten. Och det är hon tyvärr inte ensam om. Kortspelet ligger i en behändig låda och har befriande få beståndsdelar - två typer av kort och några marker. Men reglerna är verkligen krångliga, för att inte säga obegripliga. Vad är ens syftet med spelet? Inte ens det framgår tydligt. Vi kämpar på en stund, men får aldrig riktigt till det.

Olivia, 8, Milly, 10

 

 

17. Carcassonne - South Seas

Tillverkare: Enigma

Ålder: Från 7 år

Speltid: 35 minuter

Antal deltagare: 2-5

Betyg: 3

Carcassonne är ursprungligen ett tysk sällskapspel som går ut på att bygga landskap, städer och vägar. I den här "havsvarianten" ska deltagarna samla naturens gåvor, bland annat snäckor och fisk. Det är ett stillsamt och småputtrigt spel, men med lite för många moment att hålla reda på. Varje spelares "drag" tar lång tid och speltiden drar iväg långt över de uppskattade 35 minuterna.

Olivia, 8, Milly, 10

 

18. My Monopoly

Tillverkare: Hasbro gaming

Ålder: Från 8 år

Speltid: Oklart, men rätt så lång

Antal deltagare: 2-4

Betyg: 4

Makt- och pengaklassikern Monopol kan fortfarande förstöra en hel julhelg. Eller förgylla, för den som har hotell på Norrmalmstorg. Valutan har ändrats med tiden men gatunamnen känns igen. I den här moderniserade varianten kan du med hjälp av en app fixa egna foton att maxa spelupplevelsen med. Spelet tar rundligt med tid men det finns en anledning till att Monopol håller en särställning bland brädspelen. För den tålmodige, oavsett ålder, passar spelet perfekt.

Olivia, 8, Milly, 10

 

19. Black Stories 2

Tillverkare: Mindtwister

Ålder: Från 12 år

Speltid: 20 minuter - oändligt

Antal deltagare: 2 eller flera

Betyg: 3

Det som, till en början, såg ut att vara en ren katastrof, växte med tiden. Spelet går ut på att lista ut vilka mysterier som ligger bakom märkliga påståenden, som ofta innefattar någon sorts död.

De något luddiga reglerna gjorde sedan att speltestarna fick göra några egna varianter på upplägg. Grunden ligger åtminstone i att, genom att använda "ja- och nej-frågor" lösa mysteriet. Riktigt roligt. Till slut.

Maria, 59, Linnéa, 29, Magnus, 31, Torbjörn, 68

 

20. Vem finns i slangen

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 12 år

Speltid: ca 30 min

Antal deltagare: 4-8 personer

Betyg: 5

Vem finns i slangen är ett lagspel där det gäller att beskriva olika personer som deltagarna själva kommer på utifrån olika kategorier. Det här gör man i tre ronder: med flera ord, med ett ord och med gester. Varje rond under begränsad tid med hjälp av en timer.

Superkul . Man får tänka till och skratta mycket!

Ett perfekt spel att blanda åldrar i lag särskild när det blir svårare och svårare att hitta roliga analoga sällskapsspel ju äldre barnen blir. Full pott för det här spelet!

Anna 52 år, Anette 44 år, Bella 11 år, Jesper 45 år, Lisa 11 år, Nore 14 år.

 

21. Galenpratarna

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 10 år

Speltid: ca 30 min

Antal deltagare: 2-6 personer

Betyg: 3

I det här spelet ska man hitta på historier kring ett förvalt ämne och tre slumpvalda ord. De andra deltagarna ska gissa vilka de tre orden som du försöker gömma i historien är. Tiden är begränsat med hjälp av ett timglas. Här gäller det att var gäller att vara påhittig och bra på att ljuga. Spelet kräver mycket av deltagarna och åldern kanske är satt något lågt. Det roligt men lyfter inte riktigt bland deltagarna.

Anette, 44 år, Bella, 11 år, Lisa, 11 år, Nore, 14 år.

 

22. Findus Pryljakt

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 4 år

Speltid: 15 minuter

Antal deltagare: 2-4

Betyg: 4

Spelet är som ett lite mer avancerat memory för yngre barn. De populära barnboksfigurerna känns välbekanta både för både små och stora speldeltagare och illustrationerna är fina och inspirerande. Fyraåringen som deltog i testet behövde en del vägledning från en vuxen, men efter lite träning blir detta säkert ett populärt spel för små barn. Speltiden, uppskattad till 15 minuter, är precis så länge som en livlig fyra-femåring orkar sitta stilla.

Algot, 4, Linda, 36 år.

 

 

23. Nord kapp

Tillverkare: Kosmos

Ålder: Från 10 år

Speltid: Minst två timmar

Antal deltagare: 2-4

Betyg: 2

Nordkapp ser ut att vara ett riktigt roligt spel med gamla skepp, guld, handelsbrev, skatter som kan hittas och pirater att hålla sig undan för. Här ska äventyren storma fram över haven, men… Spelet har en alldeles för lång uppförsbacke då det tog över två timmar att läsa in sig på och bli osams om reglerna för de fyra deltagarna i åldrarna 10-13 år. Sedan spelar det mindre roll att spelkonstruktören har mängder av priser i sitt bagage. Det här är ett typiskt familjespel där en engagerad vuxen bör ta en kväll och djupstudera spelregler. Sedan kan en Monopollång eftermiddag avsättas för själva spelet. Kanske.

Lovisa, 12, Isak, 10, Tindra 12, Runa, 13.

 

24. Manno Monster

Tillverkare: Kosmos

Ålder: Från 8 år

Speltid: 25 min

Antal deltagare: 2-4

Betyg: 4+

”Det här spelet är så roligt så jag skulle kunna spela det hela livet” säger Stella 8. Gula monster, snorkråkor, tjocka monster och skattkistor stöter man på i detta kluriga spel. Allt material känns nästan överväldigande när man öppnar kartongen som består av massor av uppdragskort, snorkråkor, och monsterfigurer. Men instruktionerna är lätta att fatta och man kommer snabbt igång med spelet. Allt material känns rejält och bra. Spelet går ut på att man försöker lösa olika monsterkombinationer på uppdragskorten som har olika svårigheter, allt från nivå ett till sex, och den som är snabbast vinner en monstersnorkråka med högt värde, tvåan, trean och fyran får också snorkråkor men med lägre värde. Klurighet och snabbhet krävs för att få fram de olika kombinationerna, speciellt på de högre nivåerna och stundtals blir det ganska stressigt. Ett superroligt spel där både gammal och ung kan bli utmanade.

Alva, 9,Stella, 8, Agnes, 8, Lea, 11, Monika, 44

 

25. Envis som en åsna

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 7 år

Speltid: 15 minuter

Antal deltagare: 2-6 spelare

Betyg: 3+

”Vem lyckas dra den envisa åsnan ur boxen”, står det på förpackningen. Ja, faktiskt ingen …för den ramlar av spelplanen av sig själv. Spelplanen är en liten hopvikt 6-kantig platta som inte kan ligga platt och därmed faller den lilla åsnan hela tiden. Nåja, vi tejpar fast plattan på bordet och fortsätter. Här är inga konstigheter, korta instruktioner (dock väldigt liten text), klara regler och tydliga kort.

Spelet går ut på att ”dra” åsnan till sig med hjälp av olika värdekort – kortet med en sked havre har lägst värde och kortet med både socker, havre och morötter har högst. Den med högsta värdet vinner sticket och får på så sätt dra åsnan närmare. Är man lite listig och kommer ihåg vad de andra har lagt så kan man vinna dragkampen. Barnen tycker spelet är jätteroligt, men spelet kan nog i längden bli lite tråkigt pga dess enkelhet.

Alva, 9,Stella, 8, Agnes, 8, Lea, 11, Monika, 44

 

 

26. Love Letter

Tillverkare: AEG

Ålder: Från 8 år

Speltid: står inte

Antal deltagare: 2-4

Betyg: ---

Jag vet inte om det är den upptuttade prinsessan eller den inledande texten ”Den sköna prinsessan har ivrigt väntat på sin egen drömprins”, som får mig direkt avog till detta spel. Tio sidor instruktioner gör inte det hela bättre, men jag ger det en chans, och en chans till, men NÄ. När Strand Senior dessutom försöker komma igång med spelet (ovetandes om min inställning) men ger upp efter att barnen ledsnat på att vänta ja då struntar vi i detta spel. Men spelkorten kan man alltid göra ett fint korthus av och medföljande röda hjärtan kan man hänga i julgranen. Köp något bättre för pengarna. God Jul!

Monika, 44

 

27. Vem vet minst?

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 14 år

Speltid: 40 min

Antal deltagare: 4-8

Betyg: 3

Vem vet minst är ett ”bluff” spel. En spelare läser en fråga, sedan skall de övriga spelarna i tur och ordning svara på om det vet svaret eller inte och motivera varför de kan eller inte kan svaret. Läsaren väljer sedan vem han tror bluffar eller kan svaret. Alla spelare skall nu gissa om personen kan eller inte kan svaret. Har man rätt får man flytta fram sin spelpjäs på spelbrädet och först i mål vinner. Som ni hör är spelet onödigt krångligt och spelet får en 3 pga. att frågorna var roliga och det framkallade en del skratt när man skulle hålla masken om att man ljög eller inte. Vill man spela ett bra bluffspel köp Rappakalja istället.

Patrik 45, Anna 46, Niklas 44, och Jessica 37

 

28. Till Mamma

Tillverkare: Alf

Ålder: Från 10 år

Speltid: 30-60min

Antal deltagare: 3-5

Betyg: 2

Detta spel skall helst spelas med familjemedlemmar/släktingar eller de som känner varandra väldigt väl. En spelare utses till Mamma sedan skall man svara på frågor enligt de alternativ som man tror ”mamma” svarat. Spelidén är enkel och det går fort att spela och visst kan det vara lite kul att försöka lista ut vad mamma har svarat, men har man spelat det en gång tror jag inte man spelar det igen. För lite variation helt enkelt.

Patrik 45, Anna 46, Niklas 44, och Jessica 37

 

29. Nästan Hollywood

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 14 år

Speltid: 45min

Antal deltagare: 2-8

Betyg: 4

Spelet marknadsför sig som ett party spel och det håller vi med om. En spelare drar ett kort och läser det högt, kortet innehåller en scen som sedan spelaren skall spela upp för övriga spelare under 15-30 sekunder. När han är klar betygsätter övriga spelare hans prestation och poängen räknas samman. Den som har mest poäng efter 5 omgångar vinner. Spelet framkallar mycket skratt och det är ett spel som vi helt klart rekommenderar, framförallt till de som vågar släppa sina hämningar.

Patrik 45, Anna 46, Niklas 44, och Jessica 37

 

30. Ordförklaringsspelet WOW

Tillverkare: Wow

Ålder: 5 - 99 år

Speltid: 20 minuter

Antal deltagare: 4-16 personer

Betyg: 4

Här gäller det att vara snabb i tanken och kunna förklara ord med andra ord. Spelet spelas lagvis och det kan vara lite svårt för de minsta att hinna förklara sig innan tiden rinner ut. Det gäller att vara koncentrerad och kvick för annars kan de andra lagen föra oväsen när de tror att de vet rätt ord. Spelet kan bli lite högljutt och stojigt men i det stora hela är det roligt för hela familjen. Lagom lång speltid.

Felix, 10, Filippa, 8, Tobias, 39, och Malin, 38

 

31. Skattjakten

Tillverkare: Wonderful times toys & games

Ålder: Från 7 år

Speltid: Cirka 20 minuter

Antal deltagare: 2-4 personer

Betyg: 2+

Spelet går ut på att dyka ner på havets botten för att hitta skatten. Ett kul strategispel med en tredimensionell spelplan. Med rätt kast på tärningen placerar du pjäsen i hålet på spelplan som tar dig vidare till nästa nivå. Om du har turen att komma ner till nivå 4, så slåss du om det sista hålet som leder dig till skatten. Detta är ett väldigt enkelt spel som lätt kan spelas från fem år. Spelet går fort att spela och lätt att plocka fram.

Felix, 10, Filippa, 8, Tobias, 39, och Malin, 38

 

 

32. Trivial pursuit party

Tillverkare: Hasbro gaming

Ålder: Från 16 år

Speltid: Cirka 40 minuter med fem spelare

Antal deltagare: 3-6

Betyg: 4

Frågespel är alltid kul och Trivial pursuit party är en höjdare. När vanliga TP riskerar att dra ut på tiden är det här snabbspelat då man kan få tårtbitar på alla frågor. Alla har dessutom chans att plocka poäng eftersom man kan få hjälp av en motspelare men det gäller att tänka strategiskt när man väljer hjälpare. På det hela taget är det ett trevligt spel som tar slut innan man somnar eller blir osams - vilket som kommer först.

Ulf 60, Johanna 38, Anna 48, Maria 54 och Öyvind 47

 

33. På spåret

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 16 år

Speltid: Cirka 45 min

Antal deltagare: 2 lag

Betyg: 3

Spelet ”På spåret” är roligt spel, gjort som tv-programmet med samma namn. Man delar upp sig i lagen "dressinen" och "första klass" och kör grenar som ”vart är vi på väg” och ”Vem där”. Dock är det många delar och regler att hålla rätt på, så det tar ganska lång tid innan alla kommer in i spelet. Det medföljer även en nödbroms som fungerar som timglas och som är en kul grej, men den låter väldigt mycket och blir på gränsen till störande.

Lotten, 16, Agnes, 16, Mirjam, 16, Per, 16, och Matilda, 16

 

34. Spontana toner

Tillverkare: Wow

Ålder: Från 9 år

Speltid: Cirka 25 min

Antal deltagare: 3-10

Betyg: 5

Det här är verkligen det ultimata spelet om man vill få alla att skratta och släppa loss. Med enkla regler kommer man snabbt igång, och det är roligt från början till slut. Alla ska skriva upp varsina ord på en så kallad ”hitlista”. Sedan turas man om att säga ett av orden från sin egen medan de andra på tid ska komma på och börja sjunga en låt som innehåller det ordet. Man kan även hamna på en så kallad G-klav där det väntar andra uppdrag.

Lotten, 16, Agnes, 16, Mirjam, 16, Per, 16, och Matilda, 16

 

35. Bezzerwizzer kompakt

Tillverkare: Bezzerwizzer

Ålder: Från 15 år

Speltid: 30 minuter till en timme

Antal deltagare: 2-10

Betyg: 3

Spelet går ut på att svara på en fråga i olika kategorier. Det finns också en knorr då man kan slänga in brickor som gör att man kan stjäla motståndarnas frågor eller byta kategori med dem. Vi spelade i två lag och när vi kom på hur vi skulle använda dessa blev spelet mer intressant. Mycket aktuella frågor och inga "idiotfrågor" inger också respekt. Kul.

Alf, 56, Eva, 54, Johan, 32, Ellen, 25, Hans, 56, och Elisabeth, 53

 

36. Med andra ord - kändis

Tillverkare: Alf

Ålder: Från 15 år

Speltid: 30 minuter

Antal deltagare: 4-8 i lag

Betyg: 3

Efter att vi klickat ur tusen små runda brickor med namn på kändisar ur ett ark kör vi igång. Vi var två lag med tre i varje och uppgiften var att förstå vilken kändis en av lagkamraterna beskrev. En del av kändisarna visste man inte vem det var, men namn går ju att beskriva ändå. Lite kort tid i timglaset som reglerade hur länge vi hade på oss, men tiden går ju att ändra efter tycke och smak.

Alf, 56, Eva, 54, Johan, 32, Ellen, 25, Hans, 56, och Elisabeth, 53