Många vill kunna dricka något gott till julbordet utan att bli onyktra. Johan Palo, som driver Folkölsbutiken i Stockholm är en av dem.

Jag gillar att dricka bärs, men inte att bli full och nio gånger av tio vill man bara ha ett gott öl till middagen.

Ett traditionellt julöl är kryddigt och mörkt, smaksatt med exempelvis pomerans, anis och fänkål. Det har också blivit vanligare med bittrare julöl då många tycker att det passar bättre till den feta julmaten.

Artikelbild

| Många vill kunna dricka något gott till julbordet utan att bli onyktra och utbudet av alkoholsvaga alternativ blir allt större.

Johan Palo tycker att öl som har en alkoholhalt mellan 3 och 4,5 procent smakar bäst, men i vårt test är det även ett alkoholfritt öl som placerar sig bra: Mariestads Alkoholfri Julebrygd, ett mörkt öl som är smakrikt, sött och beskt.

Stickande smak

Alkoholfri öl kan tillverkas på olika sätt. Antingen tas alkoholen bort efter att ölet har bryggts eller så jäses det enligt en process som inte skapar så mycket alkohol.

Om man avalkoholiserar ett öl så blir det kort i smaken och brygger man ett alkoholfritt öl smakar det ganska mycket söt jäst.
Artikelbild

| Ölexperten Johan Palo har testat åtta olika sorters julöl med max 3,5 procents alkoholhalt och kommenterat utseende, doft, konsistens och smak.

Nils Oscar Alkoholfri Julöl, som hamnar näst sist, är för sött och obalanserat, tycker Johan Palo. Eriksbergs Hovmästarlager är enligt Johan så dåligt att det knappt borde ha fått vara med i testet. Han tycker att den stickande smaken påminner om citrusdoftande rengöringsmedel. Ändå är sorten populär. 2014 lanserades den som Sveriges första alkoholfria julöl på Systembolaget och började sedan säljas året om, enligt bryggeriet Carlsberg.

Attraktivt för ögat

Artikelbild

| Johan Palo tycker att öl som har en alkoholhalt mellan 3 och 4,5 procent smakar bäst, men blir även på gott humör av Mariestads alkoholfria julebrygd som smakar både sött och beskt.

Grängesberg Jullättöl och Falcon Julbrygd är Johan inte heller så förtjust i. Falcons beskriver han som ”industriell”: ett enkelt, okomplicerat öl som inte erbjuder något speciellt.

Men det träffar säkert rätt för många som vill ha ett lite mörkare och sötare öl på julbordet.
Artikelbild

| Ett traditionellt julöl är kryddigt och mörkt, smaksatt med exempelvis pomerans, anis och fänkål. Många föredrar också ett bittrare öl till den feta julmaten.

Vinnaren Oppigårds Winter Ale sticker däremot ut som smakrikt och välbalanserat.

Det har något att säga och är attraktivt för ögat. Det är ingen klassisk julöl, men passar bra till fet mat med sin lite graniga beska.
mat