Grävmaskinförare åtalas efter dödsolycka

Niklas Andersson dog efter att ha fått en skopa över sig vid grävarbete i Koskullskulle. Nu åtalas grävmaskinföraren för vållande till annans död.

Niklas Andersson omkom efter att en skopa från en grävmaskin lossnade och föll över honom. Nu åtalas grävmaskinföraren.

Niklas Andersson omkom efter att en skopa från en grävmaskin lossnade och föll över honom. Nu åtalas grävmaskinföraren.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-10-25 16:24

Niklas Andersson omkom den 20 november 2018 under ett arbetet med att gräva en grop i Koskullskulle för att frilägga vattenledningar. Andersson fanns nere i gropen när skopan från grävmaskinen lossnade landade över honom.

Åklagaren uppger i stämningsansökan att grävmaskinisten orsakat Niklas Andersson död "genom att han inte på ett säkert sätt bedömde platsen samt förvissade sig om att skopan till grävmaskinen satt fast vid ett byte av skopa". 

Stämningsansökan lämnades in till Gällivare tingsrätt den 16 oktober. 

– Grunden till att jag väcker åtal är att jag bedömer att grävmaskinföraren har varit oaktsam i förhållande till det arbete han har utfört och att det har varit anledningen till dödsfallet. Det är det som ska prövas i tingsrätten, säger kammaråklagare Märta Warg vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

Förarens advokat Magnus Müchler uppger att hans klient förnekar brott.

– Hans inställning i ansvarsfråga är att det är en fruktansvärt tragisk olycka och han förnekar brott. Om jag uttrycker mig inte så juridiskt: han har inte slarvat, han har inte gjort något fel, säger han. 

Åklagaren hävdar att föraren har gjort sig skyldig till två fel. 

– Att han dels inte kollat platsen på rätt sätt men också slarvat och gjort fel när han bytt skopa. Vi menar att han gjort så som alla andra gör och på det sättet som han är instruerad och lärd när han tog körkort för grävmaskin, säger Müchler.

Fotografier som räddningstjänsten tog i samband med räddningsarbetet.
Fotografier som räddningstjänsten tog i samband med räddningsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!