LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Han blev den enda norrbottningen som fick gå hem från Guldbaggegalan med en Guldbagge i bagaget. När Duo Nöje träffade kompositören och ”Bästa originalmusik”-vinnaren Jan Sandström strax efter galan på måndagkvällen hade han fortfarande inte hunnit smälta vinsten.

– Det känns overkligt men trevligt, som jag sa i tacktalet; surreal but nice. Jag trodde verkligen inte det här.

”Sophelikoptern” är den första filmen som den annars rutinerade kompositören gjort musik till. Men troligen inte den sista.

– Det var jättekul att få komma in i ett ”nytt rum” och leka. Jonas (Selberg Augustsén, regissör "Sophelikoptern", reds anm) har frågat mig om nästa film och jag känner att, ja, absolut. Nu vet jag ju hur det går till.

I sitt tacktal passade Jan Sandström på att tacka både sin familj, Jonas Selberg Augustsén och Norrlandsoperans symfoniorkester, som framför musiken i filmen. Och han menar att priset betyder mycket för fler än bara honom själv.

– Det betyder otroligt mycket både för mina vänner och mina studenter i Piteå. Många av dem drömmer om att få skriva filmmusik, så när någon frågar om jag hållit på med det blir det kul att kunna säga ”ja, jag har vunnit en Guldbagge” (skratt). Nä, men det här är helt fantastiskt.

Hur kommer du fira det här nu?

– Ja det blir väl en kopp kaffe kanske (skratt).