En solig lördag i september och marknad med massor av grönsaker, kött, bröd, honung och annat som finns i höstens skafferi. Det här var fjärde året den genomfördes och det första besökarna möttes av var doften av nyrökt regnbågslax. Strategiskt stod Jan Nilsson, Kalix, med sitt skåp som var proppfullt med fisk.
- Jag har laddat med 80 stycken. Vi får se om det räcker.
Kan avslöja att det smakade härligt, men däremot kom halsbrännan som efterpatrull.
På ena långsidan av Folkets hus i byn och inne i fastigheten fanns andra godsaker. Till och med såldes jordgubbar vid ett av stånden. Det var Josef Esberg, Sunderbyn, som hade röda fina bär i en låda. Naturligtvis var det många som undrade hur det kunde gå till vid den här tiden på året. Svaret var enkelt:
- Jag satte plantorna sent.
Grekisk ost
Agneta Grennberg, Storträsk i Kalix, hade ett bord fullt med korvar och på ena sidan var det burkar med något vitt. Det visade sig vara yoghurt gjort på fårmjölk. Hon hade även en skål med fetaost, men det kan hon inte kalla det.
- Jag har döpt den till Klövergårdens grekiska.
Hon tillhör en grupp som kallar sig Norrbottens lam och fårprodukter. Det är fyra producenter som har gått ihop.
- Köttet förädlas på Petterssons chark, men det andra gör jag i mitt eget mejeri.
På Agneta Grennbergs grannbord var det massor av honung. Och det av alla de smaker. Blåbär, kråkbär och havtorn var bara några av de läckra sorterna.
- Vi har 60 kupor. Det är i år vi har börjat med så här stort, berättar Francesca Charlton, Svartlå.
Går att äta
Hon öser också beröm till LRF och projektet Gröna piloter som hon och maken Peter Charlton varit med i.
- Vi har fått bra hjälp på olika sätt. Än kan vi inte leva på det vi gör, men kanske om tre- fyra år.
I fjol hade marknaden, som i första hand vänder sig till lokala odlare, 23 försäljare, i år var det 32. Det gemensamma är att det som erbjuds måste vara något som går att äta. Dessutom lokalproducerat, ekologiskt eller rättvisemärkt.
- Vi har fått säga nej till en del som bland annat ville sälja godis. Det skulle i och för sig gå bra, men då ska de uppfylla något av kriterierna, säger Mogens Amstrup, marknadsansvarig, där han står med en knippe rabarber framför sig.
- Vi vill inte heller ha något krimskrams, fyller Svante Öberg i med.
Han tillhör Råneå älvdals miljöråd, vilket är lika med den grupp som ligger bakom att det på lördagen låg en doft av det lokala skafferiet över Gunnarsbyn.