Gymnasieutbudet klart - så väljer unga i dag

Gymnasieskolans programutbud för läsåret 2020/2021 är klart.

Furuhedsskolans programutbud för läsåret 2020/2021 är klart.

Furuhedsskolans programutbud för läsåret 2020/2021 är klart.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-15 15:24

Utbildningsnämnden har tagit beslut om gymnasieskolans programutbud för läsåret 2020/2021.

Programmen är ekonomi, estetiska, naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik samt yrkesförberedande barn- och fritid, bygg- och anläggning, el- och energi, fordons- och transport, industritekniska, naturbruks och vård- och omsorgscollege.

Där till finns lärlingsutbildning inom barn- och fritid, handel och administration, restaurang -och livsmedel samt introduktionsprogrammet samt gymnasiesärskolan med administration, handel och varuhantering alternativt fastighet, anläggning och byggnation och individuella program.

Utbudet är oförändrat jämfört pågående läsår, bortsett från att Naturbruksgymnasiet har fått en ny inriktning i naturturism.

Vad vill unga i Kalix ha?

– Det är en blandad kompott och vi kan inte bara ställa om från ett år till ett annat. Det är några program som sticker ut; vård och omsorg har en bra sökbild, det gäller också naturbruks, samhälls och ekonomi. Det är alltid en balansgång,  vi behöver ha en bra mix av praktiska och teoretiska utbildningar, säger Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden.

Politikerna har också sagt ja till att förlänga samverkansavtalet med Haparanda, gällande utbildningar läsåret 2020/2021.

Samverkan handlar om fyra gymnasieprogram, med uppdelningen att Kalix anordnar fordons- och transportprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet och Haparanda anordnar handels- och administrationsprogrammet exklusive lärling samt el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!