Läs mer: Rekordbeslag.

Beslutet av Haparanda tingsrätt kom efter hel dags förhandling i det stora amfetaminmålet: 54-åringen blir fortsatt häktad i väntan på dom som meddelas om en vecka.

Det innebär med all säkerhet att han kommer att fällas för den tunga posten i åtalet, innehav av 1,104 kilo amfetamin. Narkotika som påträffades i hans bostad utanför Kalix den 15 oktober förra året.

Vid samma tillfälle fann polisen 9,7 kilo amfetamin i 54-åringens firmabil. Ett rekordbeslag som inte har kunnat bindas till Kalixbon och som en finländsk man som körde upp bilen tar på sig.

Under förhandlingen uppgav 54-åringen, precis som i polisförhören, att det var finländaren som lämnade det mindre partiet i huset.

– Han kom inspringande med påsen innan vi skulle åka. Antingen gav han den till mig, eller så hängde han den själv över stolsryggen. Han sa: "jag tar den när jag kommer hit igen", sa 54-åringen när han förhördes av kammaråklagare Anna Väppling.

– Jag önskar bara att jag hade gjort på ett annat sätt. Då hade jag inte suttit här. Jag hade ju tänkt hälla ut det.

Finländaren var fåordig när han hördes på länk från ett fängelse i Finland.

– Jag minns inte om jag tog in någon påse. Men det är mycket möjligt om det är från samma resa, sa finländaren som tidigare förnekat att han haft något med kilot att göra.

Åklagaren pekade på en rad omständigheter i sitt slutanförande som enligt henne visade att åtalet om grovt narkotikabrott mot 54-åringen var styrkt. En av dessa var hans nervösa uppträdande som fick polisen att fatta misstankar. Något som i förlängningen ledde till husrannsakan i bilen där det stora partiet påträffas.

– Han har möjlighet att berätta från början när polisen kör in på hans gård – men det gör han inte. Men när han konfronteras med fyndet i bilen, då är han väldigt snabb att berätta, sa Anna Väppling.

En annan försvårande omständighet, enligt åklagaren, var att det kilo som kopplas till 54-åringen hade en renhetshalt på 24 procent.

Det stora partiet i bilen låg på mellan 35 och 38 procent.

Hon hänvisade också till att finländaren i förhör tagit ansvar för det stora partiet. Ingenting annat.

– Vi får inte glömma att hans fingeravtryck inte fanns på påsen, sa Anna Väppling och yrkade på tre års fängelse för 54-åringen.

– Jag menar att åtalet är styrkt i sin helhet.