Håll skutan flytande med gemensamma tag

Det är inte helt lätt att se hur de sönderregerade Socialdemokraterna ska klara av att ena partiet eller på ett bra sätt fylla den tomma positionen som kommunalråd. Det är en krävande post.

Pajala. Större än politiken.

Pajala. Större än politiken.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Norrbottens län2016-11-15 07:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) meddelade i går att han avgår. Det kom inte som en överraskning. Uppståndelsen efter det oförankrade utspelet om satsningar på ”ett mer decentraliserat Pajala” var hans senaste kris. Men den hade föregåtts av flera andra.

Harry Rantakyrö har inte haft något avundsvärt år. Sedan mot­ståndare till de föreslagna skol­nedläggningarna i Junosuando, Korpilombolo och Tärendö kuppat Socialdemokraternas årsmöte och tagit över styrelsen i arbetare­kommunen har fullmäktigegruppen och medlemmarna dragit åt olika håll.

Belastningen blev till slut för hög – för partiet och för Rantakyrö som inte förmått medlemmarna och fullmäktigegruppen att enas.

Det gapar tomt på kommandobryggan i Pajala just nu. Det finns ingen ordförande i kommunstyrelsen och ingen majoritet fullmäktige, sedan koalitionspartnern Vänsterpartiet lämnat i protest. Ingen ordförande i arbetarekommunen heller.

Det är inte helt lätt att se hur de sönderregerade Socialdemokraterna ska klara av att ena partiet eller på ett bra sätt fylla den tomma positionen som kommunalråd. Det är en krävande post. Det som eventuellt kan tala för den person som utses till Ranta­kyrös arvtagare är att förväntningarna inte är högt ställda. Vilket i sig väcker oro.

Hur illa är det för Pajala? Man behöver inte överdramatisera läget. Politiska beslut och politisk makt­utövning betyder inte allt. Fullmäktigebeslut kan bidra till att skapa utrymme för människor, civilsamhälle och företag, men det är inte i kommunhuset som framstegen skapas. Tvingande politiska beslut kan också orsaka stagnation och försämrade livsbetingelser. Pajala är större än politiken.

Kristdemokraten Leif Gramner uttrycker i dagens Kuriren stark kritik mot det politiska spelet i kommunen. Men han stänger inte dörren för att sätta sig i diskussioner om samverkan i olika riktningar när krutröken väl har lagt sig.

Under en övergångsperiod kan det behövas gemensamma tag för att hålla skutan flytande och dämpa de konflikter som varit.

Men i längden vore ett blocköverskridande samregerande skadligt för Pajala. Det är i stora koalitioner som maktdelning och folklig kontroll fungerar allra sämst. En livaktig opposition som granskar majoritetens beslut är en viktig del av en fungerande kommunal demokrati. Det är i skuggan av etablissemangsallianser och stora koalitioner som avarterna verkligen florerar och breder ut sig.

Ledare