Kroppen motarbetar dig när du bantar

Realityserien "Biggest loser" ger nu forskarna unika insikter i varför det är så svårt att behålla ditt nya, smalare jag. Det verkar nämligen som om kroppen gör allt för att du ska gå upp i vikt igen.

Ner och upp. Bli smal är en sak, förbli smal något helt annat.

Ner och upp. Bli smal är en sak, förbli smal något helt annat.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Hälsa2016-05-07 11:19

I realityserien "Biggest loser", som även sänds i Sjuan i Sverige, ska ett antal feta deltagare förlora så mycket kroppsvikt som möjligt. Den som gått ner mest vid programseriens slut vinner.

Men varför är det så svårt att fortsätta att vara smal?

Efter några år är många av deltagarna av "Biggest loser" lika feta eller till och med ännu fetare än de var när programserien började, ett öde de delar med tusentals andra som – mot alla odds – lyckats gå ner i vikt.

För att få svar har forskare vid National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases i USA följt 14 av de 16 personer som deltog i den åttonde säsongen av den amerikanska varianten av serien, som sändes år 2009.

Solklar vinnare denna gång var Danny Cahill som lyckades gå ner drygt 100 kg på bara sju månader, från 195 till 86,6 kg. I tv deklarerade han stolt att han hade fått sitt liv tillbaka och att han kände sig som "a million bucks". Han mådde bra, kort sagt.

Testerna visar att deltagarna, trots sin kraftiga övervikt, hade en normal ämnesomsättning (metabolism) vid programseriens start. De förbrände alltså ett normalt antal kalorier i förhållande till sin kroppsvikt.

När programserien var slut, däremot, hade metabolismen minskat rejält. De brände alltså inte tillräckligt mycket kalorier för att behålla sina nya, smalare liv.

Det är inte så förvånande, men resultatet blev att kilona började krypa tillbaka igen. Men nu, flera år senare, visar det sig att metabolismen är fortsatt låg eller till och med ännu lägre än den var förut, vilket förvånar forskarna.

– Det är både skrämmande och fascinerande, säger Kevin Hall, en av forskarna bakom studien som presenteras i tidskriften Obesity, till New York Times.

Danny Cahill, som i dag väger 134 kg, är ett bra exempel. Trots att flera år har gått sedan tävlingen är hans ämnesomsättning fortfarande så låg att han, för att inte gå upp ytterligare i vikt, måste äta 800 kalorier färre per dag jämfört med andra som väger lika mycket.

Forskarna tolkar fyndet som om kroppen är långsint och gör allt för att återfå sin gamla vikt igen, trots att flera år har gått sedan viktnedgången.

– Poängen är att du kan vara med på tv och förlora massor av vikt, men du kommer inte undan den biologiska verkligheten. Så länge du ligger under din ursprungsvikt kommer kroppen att försöka få tillbaka dig, säger Michael Schwartz, professor i medicin vid University of Washington, till New York Times. (TT)

Fakta: "Biggest loser"

Programmet "The biggest loser" hade premiär i amerikansk tv 2004. I programmet tävlar feta deltagare om att gå ner i vikt så mycket som möjligt. Till sin hjälp har de motivationsexperter och tränare. Den eller de som lyckas sämst varje vecka elimineras från programmet. Den som gått ner mest vid programseriens slut vinner.

"Biggest loser" har sänts i svensk tv sedan 2005 och går för närvarande i Sjuan med Anna Brolin som programledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om