Petter Pettersson som själv är småbarnspappa, arbetar med träning och hälsa/kost har följt debatten om mjölken.

– Personligen brinner jag  för, att vi ska äta en så naturlig mat som möjligt med en mångfald av fetter. Detta tycker jag gör att man håller sig mättare längre och inte snabbt blir hungrig och sugen igen efter måltid. Inte så mycket halvfabrikatmat utan mera av den sorts mat som mormor åt.

Den naturliga mjölken är ju dessutom 97 procent fettfri och innehåller ju naturligt de viktiga fettlösliga vitaminerna A och D. Varför skulle man dricka lättmjölk med 0,5 procent fett där vitaminerna är tillförda, och även om det är mer vitaminer så tar man inte upp dem lika bra eftersom det är mindre fett i den mjölken. Mest synd tycker jag det är om barnen inte får bregott som alternativ.

Gamla rön

Petter Petterson tror att politikerna inte har hunnit  uppdatera sig  på de nya forskningsrön som kommit om fetter. Man är fortfarande inne på gamla studier som visade på samband mellan hjärt-kärlsjukdomar och intag av tex mättat fett.

– Studier i dag visar att det inte är fettet som är problemet,  fett stimulerar mättnaden. Och Världshälsoorganisationen WHO tog bort sina restriktioner mot mättat fett för några år sedan, då man såg att det inte hade någon negativa hälsoeffekter belyser Petter Pettersson.

Att det finns annan syn på saken i frågan är han medveten om:

– Ja det får man respektera. Men kanske att man skulle ha olika valmöjligheter, att det finns både standardmjölk och lättmjölk, det kanske finns dom som vill ha lättmjölk oxå säger  Pettersson.

Om kommunens beslut säger han:

– Jag hoppas att de tänker om. I mitt yrke möter vi ofta kunder som kämpar med vikten och äter lättprodukter. Även ungdomar som äter för lite naturlig mat och tar en cola eller Red Bull, eftersom kroppen ropar efter mer mat, de klagar på att de blir så lätt hungriga. Om man äter riktig mat med naturliga fetter så håller man sig mätt längre,  tycker jag säger hälsocoachen.