Helena Öhlund har varit Älvsbyns kommunalråd i sex år, planen är att hon ska fortsätta sitt engagemang fram till den 31 december 2018. Sedan kommer hon lämna över sin roll.

Valberedningen har fått in många nomineringar och presenterar i slutet av månaden sin lista. Enligt uppgifter ska Tomas Egmark vara en av de nominerade. Han är ordförande i Älvsbyns arbetarekommun och i miljö- och byggnämnden. Valberedningens ordförande Sture Nordin vill inte bekräfta några namn, men berättar att Egmark har ett brett stöd. Helena Öhlund ser honom som en bra kandidat.

– Jag tycker att Tomas har gjort ett bra arbete som ordförande i miljö- och byggdnämnden. Han är en duktig politiker, jag tror han skulle passa bra i rollen, säger hon.

Själv tycker Tomas Egmark det känns hedrande att han blivit tillfrågad.

– Jag känner mig stolt över att jag fått frågan, jag har själv inte haft målsättningen att bli nominerad. Det känns tråkigt att Helena Öhlund slutar, helst hade vi ju velat att hon fortsatt. Jag tycker hon har gjort ett bra jobb. Samarbetet med henne har fungerat väldigt bra, säger han.

Till nästa kommunalråd hoppas Helena Öhlund kunna lämna över färdiga uppdrag.

– Jag känner mig redan nu ganska glad över många saker som är gjorda. En grej som är glädjande är att vi blivit 75 fler i kommunen. Framöver hoppas jag på att vi sätter ner spaden i jorden för ett nytt äldreboende. Det är bara att jobba på och kämpa det sista året, säger hon.

Det näst största partiet i Älvsbyn efter socialdemokraterna är centerpartiet, i februari kommer de avslöja vilka deras kandidater till kommunfullmäktige är. Berit Hardselius, gruppledare för centerpartiet i Älvsbyn berättar att det ser spännande ut.

– Det är flera unga och nya namn, så det känns jätteroligt. Mer än så kan jag inte säga, säger hon.