Norrbottens Media träffade Fis Bodenstyrelse och Stefan Mikaelsson, länets kandidat till riksdagen och tidigare ordförande för Sametinget. Enligt Liza Lund ska partiet hålla en valkongress i maj där man spikar listans utformning och sina kandidater.

– Vi har valt att inte låsa vår vallista än för att göra det möjligt för fler att engagera sig. Vid kongressen kollar vi vilka som är intresserad av att kandidera till kommunpolitiken, säger hon.

– Vid förra valet blev fler aktiva ju närmare valet vi kom och därför är det värt att pröva, säger Linda-Marie Gabrielsson.

Artikelbild

| Lizah Lund, ordförande, hoppas att bodensarna ska upptäcka Fi i Boden. " Vi har en öppen lista för att vi vill att fler ska hitta oss och engagera sig."

Fi i Boden har ett femtiotal medlemmar och andra anhängare som stöder dess värderingar. En ny medlem är Stefan Mikaelsson som suttit i sametinget i 24 år och varit dess ordförande i åtta år. Han står på femtonde plats på Feministiskt initiativ riksdagslista inför valet, men har inte bestämt sig ännu om han kandiderar till Bodens kommunfullmäktige.

– Förra valet kom inte Fi in i riksdagen, för vi hamnade under 4 procent. I år hoppas jag vi gör det. Får vi fyra procent så får Fi in 14 riksdagsledamöter, så givetvis hoppas jag på bättre resultat så även jag kommer in i riksdagen, säger Mikaelsson.

Han är renägare och bor utanför Harads. När det gäller politiken så handlar det för honom om frågor som rör miljön, glesbygden, urfolken samt mänskliga rättigheter och jämlikhet.

– Jag vill arbeta för att motverka de klimatförändringar som människan skapar och värna om och återställa vår natur. Jag vill också hitta alternativ till en samhällsutveckling som inte styrs av kommuncentrat utan att service behålls även på landsbygden, säger Mikaelsson.

Artikelbild

| Stefan Mikaelsson, som är med i Sametinget, kandiderar nu som länets riksdagskandiat för Feministiskt Initiativ. Han står på femtonde plats.

Enligt Bodens medlemmar representerar Fi ett kraftfullt och trovärdigt framtida alternativ i Bodens kommunpolitik.

–De andra partierna som finns i dag i riksdagen är förvillande lika och skiljer sig inte så mycket åt. Fi jobbar för ett feministiskt och antirasistiskt samhälle och vill göra politik tillgängligt för alla. Vårt partiprogram finns exempelvis på lättläst svenska.

Fi i Boden hoppas också bli den röst som frågar hur de mänskliga rättigheterna avspeglar sig i de beslut som tas i Bodens kommun.

– I fyra år är det få som ställt dessa frågor och det behövs nya politiker som törs ställa dem, säger Lizah Lund.