Han var klubbdirektör i Luleå hockey från sommaren 2003 till sommaren 2005. Ordförande i föreningen var Eje Eriksson. Till skillnad från exempelvis Plannja basket valde duon en avvaktande hållning gentemot Obol Investment. Johan Strömwall står fortfarande fast vid den uppfattning som han hade om Obol för tio år sedan: Om något låter för bra för att vara sant, så är det sällan sant.

– En klok man sade det till mig en gång. Det fanns ett antal varningssignaler som gjorde att jag inte trodde på det här, helt enkelt. Det kändes som en jättebluff alltihop.

Läs mer: Kuriren avslöjar - Obolmannen är tillbaka i Sverige

Läs mer: "Otrolig besvikelse att åtal inte väcktes"

Läs mer: Helt vanlig sponsring enligt klubbarna

Det var själva upplägget som gjorde Johan Strömwall skeptisk. Om idrottsföreningen, i det här fallet Luleå hockey, skulle bidra med sitt nätverk av sponsorer så skulle dessa erbjudas att avsätta pengar i Obol Investments fond. För varje sponsor som valde att göra det skulle några procent av avsättningen gå tillbaka som ekonomiskt bidrag till Luleå hockey. Luleå hockey skulle också gå i god för Obol Investment och rekommendera sponsorerna att placera sina pengar där.

– Många företag placerar ju vinstmedel och avsätter pengar i pensionsfonder. Istället för att välja Skandia, Folksam eller något annat alternativ skulle man välja Obol. Det kändes inte seriöst, det fanns alldeles för lite information.

Läs mer: Obolmannen lägger skulden på annan

Läs mer: Obolmannen ville placera kommunens pengar

Läs mer: Kommunalrådets egna ord om Obolaffären

Johan Strömwall konstaterar att det inte var erbjudandet om sponsring till hockeyn i sig som han såg som ett problem med Obol, utan just detta med att föreningen skulle rekommendera Obols fond åt andra med den knappa information som fanns i ryggen.

I dag, tio år senare, arbetar Johan Strömwall i fastighetsbranschen. Han minns tiden runt Obolavslöjandet som en omtumlande tid.

Han och Eje Eriksson fick en del kritik för sin hållning gentemot Obol.

– Ja, det vill jag minnas att jag fick, men det var inte aggressivt, mer att personer hade en annan uppfattning. Från Obols sida var man ju också intresserad av att Luleå hockey som förening skulle investera pengar i deras fond och att spelare skulle placera sina pensionspengar där. Vissa spelare hade redan pensionspengar i Obol när jag kom in i bilden.

– Jag är stolt över den hållning vi hade.

Läs mer: "Orden är ett hån mot alla som förlorat mångmiljonbelopp"

Läs mer: Längmanska fick tillbaka en tiondel

Läs mer: Obol från början till slutet