"Han var ju inte arbetarnas fiende"

Arne S Lundberg blev hÀcklad, bespottad och mordhotad. Nu berÀttar gruvchefens dotter om pappans tid under strejken. "Han var oerhört ledsen att han framstÀlldes som ett svin", sÀger Harriet Lundberg.

Det blev ett samtal i lÀgenheten pÄ södermalm i Stockholm om pappans intresse för gruvbrytningen, hans vetgirighet, om mordhot och hur han valde bort media.

Det blev ett samtal i lÀgenheten pÄ södermalm i Stockholm om pappans intresse för gruvbrytningen, hans vetgirighet, om mordhot och hur han valde bort media.

Foto: PÀr BÀckström / Frilans

Stockholms kommun2019-12-06 05:00

Ett av de tydligare kraven nÀr strejken startar Àr att LKAB:s vd, Arne S Lundberg, ska bort frÄn sin position. Lundberg, som Àven har titeln envoyé i disponibilitet efter sin tid som kabinettssekreterare vid utrikesdepartementet pÄ 1950-talet, Àr hatad i MalmfÀlten.

NÀr han den 25 januari 1970 promenerar genom stadshuset i Kiruna gör han det till en orkan av burop.

DÄ har kravet frÄn gruvarbetarna sedan strejken startade varit att fÄ prata med Lundberg. Men han har vÀgrat och hÀnvisat till att det rör sig om en vild strejk, att det inte finns nÄgon laglig förhandlingspart.

Ett uttalande i media vÀcker vrede bland de redan uppretade gruvarbetarna, och han vÀljer att lÀmna offentligheten.

– Han sa till mig att stĂ€mningen var sĂ„dan att det var helt omöjligt att gĂ„ ut i media. Det gick liksom inte att nĂ„ ut den vĂ€gen, sĂ€ger Harriet Lundberg, 60, under intervjun i hennes lĂ€genhet pĂ„ Södermalm Stockholm. 

Avsaknaden av kommentarer frĂ„n Lundberg Ă€r nĂ„got som media rapporterar. 

Det blir en stuggranne varse om vid morgonkaffet pÄ sitt lantstÀlle.

– Det var en stor rubrik pĂ„ förstasidan i Svensk dagbladet: "Var Ă€r envojjen?" NĂ€r han tittade han upp frĂ„n tidningen sĂ„g han pappa stĂ„ i soptunnan och stampa ner sopor. Det var sopstrejk samtidigt, sĂ€ger Harriet Lundberg och skrattar.

Det hÀr Àr en turbulent tid som Harriet Lundberg har starka minnen av.

Hon Àr tio Är och ser i pappans ögon att han Àr bekymrad och stressad.

Vid tiden för strejken bor familjen Lundberg pĂ„ Östermalm.

– Jag har pratat med honom om strejken oĂ€ndligt mĂ„nga gĂ„nger, och han sa inte det rent ut: Men han var oerhört ledsen att han framstĂ€lldes som ett svin. För han var ju inte arbetarnas fiende.

Arne S Lundberg föds i LuleĂ„ 1911 men vĂ€xer upp i byn Murjek. DĂ€refter bĂ€r det av till Östersund, dĂ€r han hoppar av gymnasiet för ett arbete som reporter pĂ„ en lokaltidning.

Vid den tiden har Arne S Lundberg börjat intressera sig för politik, och den socialdemokratiska vÀgen. Det leder i förlÀngningen till en tjÀnst som kabinettssekreterare vid utrikesdepartementet.

Det Ă€r dĂ„ som finansministern Gunnar StrĂ€ng tar kontakt med honom. 

Året Ă€r 1956, och ett Ă„r senare Ă€r han verkstĂ€llande direktör i LKAB. 

Tolv Är senare drar han pÄ sig arbetarnas vrede.

Arne S Lundberg fÄr bland annat motta dödshot bÄde via telefon och brevledes, uppger Harriet Lundberg.

– Han hade nerver av stĂ„l, och tog det inte pĂ„ allvar. Det var aldrig aktuellt med livvakter. Han promenerade obekymrat till jobbet.

I samtal med dottern har Arne S Lundberg berÀttat att gruvarbetarna uteslutande gick ut i strejk pÄ grund av lönen. Vid den hÀr tiden tjÀnade de bÀst av industriarbetarna, hÀvdade han.

Men strejken hade Àven sin grund i ackordssystemet och arbetsmiljön. Hur sÄg han pÄ det?

– "Det Ă€r ju inte sĂ„ att man betalar mĂ€nniskor för att de ska ha svĂ„ra arbetsförhĂ„llanden", sa han till mig. "Utan dessa mĂ„ste man rĂ€tta till." Det var hans uppfattning. 

Ackordssystemet var Arne S Lundberg motstÄndare till, hÀvdar dottern. Fyra Är innan strejken framför han dessa Äsikter under ett föredrag för arbetsgivarföreningen och LO.

– Men det tyckte han inte bara för att han var snĂ€ll. Det var ocksĂ„ ur företagets synvinkel. 

Enligt Harriet Lundberg berördes pappan av kraften i att gruvarbetarna höll ihop.

– Pappa berĂ€ttade hur maktlös LKAB var under strejken.

Den 25 januari anlÀnde Arne S Lundberg, till höger i bild, till Kiruna efter att uppretade gruvarbetare och strejkkommittén krÀvt det under nÀstan tvÄ mÄnader. Bilden Àr tagen i anslutning till att förhandlingar med strejkkommittén ska starta.
Den 25 januari anlÀnde Arne S Lundberg, till höger i bild, till Kiruna efter att uppretade gruvarbetare och strejkkommittén krÀvt det under nÀstan tvÄ mÄnader. Bilden Àr tagen i anslutning till att förhandlingar med strejkkommittén ska starta.
Fakta

Arne Sören Lundberg började sin yrkeskarriĂ€r som journalist i Östersund och i Eskilstuna. Han var verksam mellan 1929-1944 som journalist och gjorde en handfull avslöjanden under de Ă„ren. DĂ€refter fortsatte han som sekreterare i den socialdemokratiska partistyrelsen och fortsatte som sakkunnig. 1947-51 var Lundberg statssekreterare i kommunikationsdepartementet och eftertrĂ€dde sedan Dag Hammarsköld som kabinettsekreterare. Under Ă„ren 1957-76 var Arne S Lundberg vd för gruvbolaget LKAB.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!