Han vill sprida ett ljust hopp

Johan Ehrenberg vandrar med självklara steg över scenen, visar fakta som ska få oss att agera och menar: Det är inte kört, ge inte upp.

Johan Ehrenberg under sin föreläsning på Bok och Bild i Luleå tidigare i höst. "Byter vi ut hur vi tar fram den energi vi använder har vi löst problemet", menar han som ser solceller som befrielsen.

Johan Ehrenberg under sin föreläsning på Bok och Bild i Luleå tidigare i höst. "Byter vi ut hur vi tar fram den energi vi använder har vi löst problemet", menar han som ser solceller som befrielsen.

Foto: Viktoria Berglund

Nyheter2019-11-14 05:00

Köpt någon solcell än? Det kan bli en poppis fråga privatpersoner emellan om man får tro Johan Ehrenbergs framtidsutsikter. Han tror stenhårt på solcellsutbyggnaden i Sverige och åker landet runt för att belysa fördelarna med solens energi. När han besökte Luleå i slutet av oktober inledde han med dessa fakta:

70-80 procent av utsläppen på jorden kommer från fossilenergi, alltså kol, olja och gas. 10-15 procent kommer från avskogning. 10-15 procent kommer från jordbruket. 

– Förstörelsen av klimatet handlar om energi. Bara energi. Byter vi ut hur vi tar fram den energi vi använder har vi löst problemet, säger Ehrenberg när vi slår oss ned över en ekologisk svampsoppa.

Han talar initierat, övertygat och engagerat och har så gjort länge. Vi känner igen honom som grundare av tidningen ETC, författare med socialistiska förtecken och klimatfrågor i centrum. Han bor i Katrineholm men är regelbundet ute på turné i den Tesla han investerade i för fyra år sedan. 

– Jag sparade in skillnaden mellan elbilen och en motsvarande fossil på bara tre år. Det kostar 30 öre att köra den per mil och jag åker 4000 mil per år. Den har aldrig behövts servas och jag kan köra 60 mil på en laddning, så jag kommer ladda i Skellefteå när jag lämnar Luleå senare idag. Själva laddningen tar 20 minuter, då passar jag på att ladda även mig själv genom att luta mig bakåt i bilen och vila.

Under lunchen innan föreläsningen passar NSD på att fråga honom om hoppet, i och med att det är vad hans senaste bok handlar om.

– Det kommer hela tiden rapporter om att det är mycket värre än vi trott, klimathotet. Men, grejen är den att vi som velat sätta dessa frågor på agendan de senaste tjugo åren alltid sagt att det är värre än många trott. Det är ingen idé tjata om det mer. Nu är det dags att vi verkligen gör någonting. Vi måste vara positiva och förstå fakta. De är inte kört.

Greta Thunberg reser runt i världen och säger åt de styrande att skärpa sig och att de borde skämmas, jobbar hon i en annan anda än du då?

– Vi för två helt olika kamper. Gretas fantastiska mission är att säga "Titta er i spegeln". Min uppgift är att säga "Så här gör vi".

För Ehrenberg är det strunt samma om han pratar med sådana som sitter på makt eller inte.

–  Vi har alla makt att förändra läget. Nu börjar Ica, Coop, Ikea och en massa andra sälja solceller. Många kommer inom kort greppa hur mycket vi har miljömässigt att vinna på att använda solenergin mer, men även ekonomiskt. Elen finns ju där, helt gratis!

Solcellsutbyggnaden i Sverige ligger långt efter den i exempelvis Tyskland där cirka femtio procent av den el landets privatpersoner använder kommer från solenergi en riktigt solig dag, berättar Ehrenberg.

–  Så vi har mycket pengar och en massa miljöfördelar att tjäna.

Att han valt skriva en bok om hoppet och vinkla klimatfrågan utifrån ett hoppfullt perspektiv kom sig ur en egen inre strid.

– Jag har varit med om något lika jävligt som klimathotet. Cancer. När man får en existentiell fråga framför sig som säger "Nu får du inte vara med längre" börjar man bearbeta livsperspektiven. För min del resulterade det i tankar kring hur underbart det är att få leva och då blev nästa fråga: Om det nu är så kul att leva, vad ska jag då leva med? Ska jag ägna mina dagar åt att fokusera på eländet och ha ångest över hur dåligt allt blivit? Nej, det är ju totalt meningslöst. Ska jag ägna dem åt att knulla och dansa hela dagarna? Nej, det känns ju också rätt dumt,det kan man ägna sig åt då och då. Men jag kom fram till att det här jag gör nu, det är mitt livs mening: Att bygga en bättre framtid för alla.

Det är klimatet han vurmar för och det socialistiska samhället. Ett ord han satt ihop som visar vad han är i dag är ordet solcialism. Detta utfrån hans tro på solceller.
Det är klimatet han vurmar för och det socialistiska samhället. Ett ord han satt ihop som visar vad han är i dag är ordet solcialism. Detta utfrån hans tro på solceller.
Tips

Fyra tips från Ehrenberg:

Ta ut dina sparpengar och investera direkt i solenergi på eget tak eller gemensamt tak.

Byt bort de produkter du använder mot sådana som långsiktigt har låg driftskostnad.

Odla mat ihop med andra.

Sluta stödja fonder och investerare med dina pensionspengar, det är inte avkastningen du ska leva på, det är att ha så mycket som möjligt gratis i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!