Vägen mellan Europa och Kina gick först via handelskaravaner som hade med sig siden och andra varor på färden genom Centralasien från kinesiska Xian till Europa. Detta till fartygen tog över. Under 1600-talet dominerade sjömakterna Holland, England och Portugal handeln med Kina. 1731 började även Svenska ostindiska kompaniet segla österut.
Nu är Sidenvägen aktuell igen – i Tornedalen.
Nåja. Ännu är det inte det logistiska navet för import och export till Kina. Men bland andra Övertorneåsonen Micael Blomster jobbar nu för att Haparanda/Torneå ska bli länken mellan Kina och Norden.
Det hela går ut på att nyttja järnvägen till Kina som gör att tågen kan vara framme på tio dagar, i stället för transportfartygen som tar 45 dagar på sig till havs. Via handelsmetropolerna Khorgoz (Kazakstan) och Kalunga (Ryssland) kan tåget gå ända från Zhengzhou i Kina till Torneå och Haparanda – med omkring 100 containrar som last. Haparanda skulle i så fall bli stället att flytta lasten till svenska järnvägen som har en annan bredd – och Haparanda skulle bli startpunkten där tågen går vidare till övriga Europa.
Järnvägen är redo hela vägen till Finland. För att nå svenska gränsen behöver spåren mellan Keminmaa och Torneå rustas upp. Sedan hoppas Micael Blomster att ett logistikcenter kan byggas i Haparanda.
– Det här är den kortaste sträckan mellan Kina och Europa, säger han.
Vad skulle det ge Haparanda?
– Arbetstillfällen framför allt. Om inte annat får man en ny järnvägspunkt här.
Det pratas om att det skulle ge 120 till 150 arbetstillfällen. Men det kräver antingen satsning eller att privata aktörer ger sig in.
– Hur stort det här kan bli är svårt att föreställa sig i dag. Men vi hoppas ju på det här, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S).